Peavey 6505 1992

Odpovědět
Jan Havlíček
Příspěvky: 68
Registrován: 08 úno 2016 18:21

Peavey 6505 1992

Příspěvek od Jan Havlíček »

Legenda se vrací.
1. 12. 2023

Zesilovač Peavey 6505 je jedním z nejslavnějších a nejvlivnějších kytarových zesilovačů všech dob. Svědčí o tom také množství, zejména čínských firem, které kopírují schéma tohoto zesilovače. Zvuk zesilovače proslavil Eddie Van Halen, tenkrát ještě s označením 5150. Nakonec se Eddie s firmou Peavey rozešel ve zlém a značku 5150 si vzal sebou. Peavey neváhal a pokračoval s totožným zesilovačem, ale s označením 6505. A opět se z toho stala legenda. První model 6505 byl představen v roce 1982. Byl to dvoukanálový zesilovač s čistým/crunch kanálem, zde nazýván Rhytm a hi-gainovým kanálem, který nese název Lead. Kanál Clean/crunch byl podobný zvuku Marshallu JCM800 na steroidech a kanál hi-gain byl známý svým agresivním a řízným zvukem.

Velmi rychle se charakteristický zvuk Peaveye 6505 stal synonymem pro metalovou scénu a 6505 se stala oblíbená mezi metalovými hudebníky. Zesilovač stál za zvukem mnoha kapel a charakterizoval moderní metalovou scénu. V průběhu let byl 6505 několikrát přepracován. V roce 1994 byl vydán model 6505+, který nabídl několik nových funkcí. V roce 2023 vydal Peavey novou limitovanou edici zesilovače 6505 s označením 6505 1992. Tento model je přesnou kopií původního modelu z roku 1982.
Obrázek

Ten design je prostě boží
Nový 6505 1992 je přesnou kopií původního modelu z roku 1982. Stejný design, stejné součástky a stejný zvuk. Co se týká designu, je naprosto perfektní. Delší a nižší šasi zesilovače v černé barvě společně s knoby v podobě „kuřecích hlav“ na bílém podkladu panelu. Čelnímu panelu vévodí velké číslo 6505. Prostě radost posadit tenhle zesík na bednu.

Co se týká ovládacích prvků, vše je podřízeno co nejjednoduššímu nastavení. Půjdeme zleva. Vstupy pro kytaru Highgain a normal gain, dále dva potenciometry pro nastavení gainu na Rhytm a Lead kanále. Potenciometr Rhytm ještě doplňuje dvojice spínačů bright a crunch. Třípásmový ekvalizér je společný pro oba kanály. Zde zastoupen trojicí potenciometrů Low, Mid a High. Nakonec ještě nastavení koncového stupně pro každý kanál zvlášť PostGain pro Rhytm a Lead. Alfa a omega zesilovačů Peavey potenciometry Resonance a Presence. Pak už jen spínače On/Off a Standby.

Na zadní straně zesilovač nabízí výstupy pro reprobox. Lze nastavit impedanci na 4, 8 nebo 16 ohmovou bednu. Vstup pro footsvitch, send a return efektové smyčky a výstup předzesilovače. No a samo nechybí vstup pro připojení do elektrické sítě.
Obrázek

Jdeme hrát
Peavey 6505 je stále jedním z nejpopulárnějších kytarových zesilovačů na světě. Je to ideální nástroj pro fanoušky metalu, hardrocku a „těžkých kovů“ obecně. Na tom je postavena celá filosofie této řady a zvuk tomu odpovídá. Předzesilovač je osazen pěticí lamp 12AX7 a na konci čtveřicí 6L6GC. Výkon zesilovače odpovídá 120 W.

Nebudu chodit okolo bedny. Zvukově se mi Peavey vždy hrozně líbil. Kanál Rhytm nabízí jak klasický Cleam kanál, který je medový, čistý a průrazný s brilantními výškami. Taková ta pomluva této řady zesilovačů, že neumí čistý tón je fakt lichá. Po přepnutí spínače Crunch uděláte z kanálu Rhytm plnokrevný špinavý crunch, který lze nastavit až na hi-gainovou pilu a klidně na něj můžete valit metálek. Kanál Lead je pak nabušený plnokrevný hi-gain. Zvuk je tvrdý a agresivní. Charakter 6505 je velmi osobitý. Zvuk je tlustý a chlupatý, plný basovo-středových frekvencí. Největší kouzla pak lze provádět s potenciometry Resonance a Presence. Pomocí nich můžete nakroutit temný deathmetalovy a blackmetalový sound severské metalové scény nebo naopak jedovatý thrashmetalý zvuk amerických kapel. Na své si přijdou ale i hardrockový matadoři, kteří potřebují pořádný rockový sound. Nakonec Eddie Van Halen byl jedním z největších hard rockových kytaristů.

Nicméně myslím, že hlavní síla tohoto zesíku je metalová scéna. Pro 6505 nejsou problém ani podladěné kytary a pořádný djentový nátěr. Zvuk jde perfektně za rukou a neodpustí vám to žádné chyby. Nevadí, jestli máte pasivní nebo aktivní snímače. 6505 vše hravě převede a natlačí do lidí. Ani při vyšším nastavení gainu se zvuk neslévá a nesype se jako písek. Každý tón je pořád čitelný. Dalším velkým plusem je, že si 6505 rozumí se všemi možnými kytarovými efekty. Ať už se jedná třeba o delaye a chorusy, které hodíte do smyčky. Ta se spíná pomocí footswitche. Výborně si rozumí se všemi overdrivy a zkreslovadly. Důležitý poznatek je, že tenhle zesík je potřeba zapojit do kvalitní bedny s pořádnými repráky. Nejvíce si rozuměl s 4x12 a 2x12 bednou osazené reproduktory Celestion Vintage V30 (u 4x12 bedny) a Celestion Creamback a Redback (u 2x12 bedny). Tohle je důležité nepodcenit. Co musím vyzdvihnout je, že dodávaný footswitch má dlouhý kabel. To je věc, kterou na větším podiu hrozně oceníte.
Obrázek

Tohle prostě chceš
Peavey 6505 1992 je skvělou volbou pro každého, který hledá perfektní zvuk. Legendární kytarový zesilovač je zpět v plné síle. Zesilovač je perfektně udělán, dobře vypadá a výborně hraje. Je to ideální nástroj pro kytaristy hrající metal, hardrock a všechny možné extrémní odnože metalové hudby. Přes velmi úsporné možnosti nastavení, nakroutíte široké palety zvuků. Další vynikající vlastností zesilovače je jeho univerzálnost. Charakterem zvuku pokryje obrovskou škálu hudebních stylů. Jeho jedinou nevýhodou může být cena, která sice je oproti jiným značkám přívětivá, ale přesto se pohybujeme okolo hranice třiceti tisíc. Navíc je nutné připočítat nutnost mít pořádný box. Určitě si na to běžte zahrát. Myslím, že to bude láska na první poslech.

Výrobce: Peavey
Zapůjčil: Music City

Jan Havlíček
PROFIL AUTORA: Jan Havlíček
Kytarista, skladatel se závislostí na rockové hudbě. Pochází ze středních Čech, vystudoval Pedagogickou fakulty Univerzity Karlovy obor biologie. Od patnácti let se pohybuje po kapelách a věnuje se hře na kytaru. V současnosti působí jako ředitel základní školy. Působí jako hudební publicista a je členem pražské kapely EPIDEMY. Jeho vášní je sbírání sci-fi knih a komiksů. Zvláštním znamením je slabost pro hi-gainové zesilovače.

Odpovědět