Stará javorová klasika.
31. 10. 2017
Loni uběhlo přesně sedmdesát let od chvíle, kdy jistý Katsumi Yanagisawa začal v Tokiu vyrábět stojánky na noty. O pár let později se začal soustředit na výrobu bicích nástrojů a svou společnost pojmenoval Pearl. Dnes jeho značka patří mezi nejlepší a nejznámější výrobce bubnů a v tomto roce přichází s novou sérií zřejmě nejznámější řady Masters. Řada Maple Complete je, jak už název napovídá, celá z javoru a jak výrobce slibuje, stále si udržuje nezaměnitelný zvuk, jen cena je dostupnější.
Seznámení
Bylo mi předem jasné, že při testování „mástrů“ zřejmě nebudu zcela objektivní. Jsem totiž už zhruba třináct let vlastníkem bicí soupravy značky Pearl Masters, a ačkoliv se během těch let kolem mě točilo už tolik bubnů jiných výrobců, ať už se jednalo o značky zcela nové, nebo třeba staré, které zrovna přišly do módy - ani tak bych neměnil. Jejich zvuk mě zcela dostal už více než před dvaceti lety, když jsem coby teenager, co se právě do světa bubnování pozvolna dostával, slyšel album kapely Pantera „The Great Southern Trendkill“. Už při prvním poslechu mi bylo více než jasné, že právě takový zvuk bicích, jako měl Vinnie Paul (jenž se právě v té době stal firemním hráčem Pearl Masters) bych jednou v budoucnu rád měl, a zhruba o sedm let později se mi ten sen doopravdy splnil.

Souprava, kterou jsem měl možnost otestovat, se skládá z kopáku 22“ na 18“, tomů 10“x7“, 12“x8“ a kotle 14“ na 12“. Hardware ani bubínek nejsou součástí soupravy, ale snare stejného modelu a totožného finiše (Burnished Bronze Sparkle - tedy tmavě bronzová metalíza) je k dostání. Korpusy v sobě skrývají šest vrstev prémiového javoru. Blány, které si z obchodu na bubnech přivezete, už nemusíte vyhazovat, jak tomu bylo ještě v dřívějších dobách, nehrající „igelity“ jsou dnes minulostí. Bicí jsou osazené blánami Remo typu Pin Stripe, které po naladění rozhodně neudělají hráči ostudu. Nevrtané korpusy rack tomů používají, jak je u této řady zvykem, úchytový systém OptiMount, na tomech jsou ráfky SuperHoop II. Floor tom stojí na nožičkách (osobně mám svou „čtrnáctku“ uchycenou též na OptiMountu, ale stále víc se přikláním k názoru, že kotel na nožičkách je vlastně docela velká výhoda). Celková cena je necelých třicet osm tisíc korun, sedm tisíc navíc vypláznete v případě, že budete chtít i bubínek téže řady.
Pojďme tedy ke zvuku. Testování proběhlo víceméně spěšně, bez důkladného naladění a s přiloženým bubínkem. I tak bylo zřejmé, že bubny mají výrazný a hlavně průrazný sound, navíc univerzální, jistě se dají použít v jazzových klubech i na rockových stadiónech. Trochu jsem váhal nad basovým bubnem, který mi jako jediný z celé soupravy přišel poněkud méně výrazný a řekněme „sušší“, ale dospěl jsem k názoru, že tento problém se dá snadno vyřešit výměnou blány. Taková Remo Powerstroke 3 je jistota nad jistoty a nepochybně i z tohoto kousku udělá řádné „dělo“. Pozor, s její mladší a o řád vyšší sestřičkou Powerstroke 4 už příliš dobré zkušenosti nemám, zvukově mi moc nesedí a mám dojem, že mnoho dalších bubeníků se mnou sdílí tento názor. Ale „trojka“ rozhodně nezklame.
Zato kotle jen zpívaly. První tom (10“ x7“) mi přišel zvukově o něco komprimovanější a uzavřenější než druhé dva. Pokud to hráč vidí jako nedostatek, dá se jistě vyřešit vhodným sladěním vrchní i spodní blány. „Dvanáctku“ bych klidně na koncertě snesl v továrním naladění, měla krásně rozvinutý zvuk, stejně jako floor tom, kde jsem ale zase řešil problém s lehkým přezníváním. Chce to ale čas a víc si s bubny pohrát. Je jasné, že korpusy těchto rozměrů hrají nejlépe ve vyšším ladění, ale zrovna tomuhle kousku by rozhodně nevadilo blány trochu povolit do hlubších sfér.
Závěrem
Obecně mám za to, že ačkoliv Pearl už vyrábí i vyšší a nepoměrně dražší řady, než Masters, tohle je prostě lety prověřená klasika, která nezklame. Zejména i kvůli tomu, že její cena se dnes pohybuje ve středním průměru. Jediným mínusem pro mě byl zvuk kopáku, ale jak už jsem napsal, dle mého názoru to není nic, co by se dalo vyřešit vyměněním blány. Vůbec bych řekl, že po osazení i ostatních bubnů špičkovými blánami se jejich zvuk pozdvihne ještě o několik levelů výše. Rozhodně je stojí za to vyzkoušet.
Oficiální video výrobceVýrobce: Pearl
Zapůjčil: Praha Music Center s.r.o.
Jan Martinek

PROFIL AUTORA: Jan Martinek
Jan Martinek je současně novinář a hudebník. Přes den popisuje a komentuje českou politickou scénu, o večerech hraje na bicí v několika skupinách a projektech, se kterými vydal několik desek a sjezdil stovky klubů a desítky festivalů v celé ČR, ale i za hranicemi. K velké spokojenosti používá bicí Pearl Masters a různé činely tureckého původu, většinou méně známých značek, kterých má pozoruhodnou sbírku.