Meinl Stompbox

Odpovědět
Jan Martinek
Příspěvky: 42
Registrován: 09 čer 2015 11:13

Meinl Stompbox

Příspěvek od Jan Martinek »

Krabičky se zvukem bubnů, co ocení hlavně písničkáři.
19. 12. 2022

Ještě donedávna byl vynález „krabiček“ k sešlápnutí určený pouze kytaristům a baskytaristům, sem tam jej využívali zpěváci. Dnes už tyto efekty neslouží pouze ke změně zvuku nástroje. Poměrně nová vychytávka jsou stompboxy, které imitují sound bubnů a perkusí. S řadou těchto krabiček přišla nyní na trh společnost Meinl, která se zabývá především výrobou tradičních činelů.

Úplně na úvod bych rád předeslal, že cílovou skupinou zákazníků na tyto stompboxy nebudou zřejmě bubeníci, ačkoliv bych si jejich zařazení ke klasické (případně elektronické) soupravě představit s notnou dávkou fantazie asi i uměl představit. Ideální ale budou například pro písničkáře - zpěváky s akustickou kytarou, kteří tak nepříliš složitě mohou udávat svému hraní rytmus, a pak například pro hráče na perkuse, kde rozšíří paletu jejich zvuků.
Obrázek

Popis
Meinl vyrábí stompboxy se simulací velkého bubnu neboli kopáku (STB1 Kick), kravského zvonce (STB2 Cowbell), tleskání (STB3 Clap), tamburíny (STB4 Tambourine) a „zavřené“ hi-hatky (HiHat STB5). Každý stojí kolem dvou tisíc korun. Krabičky připomínají klasické kytarové efekty, rovněž je potřeba je ovládat šlapáním nohy (což je jasné už z názvu), jsou vyrobené z hliníku a díky zvrásněnému pryžovému spodku drží na podlaze dobře, byť jejich uchycení v „pedalboardu“ asi nemůže nic zkazit. Každá krabička pojme dvě tužkové baterie a má výstup na jack - stompboxy je samozřejmě potřeba zapojit, při jednom stačí malé bedničky, kdo chce používat celou „sestavu“, měl by si asi pořídit malý mixpult.
Obrázek

Zvuk
Co se týče zvuků, není moc co řešit. Samozřejmě jsou o něco „syntetičtější“, než je dejme tomu klasická akustická hi-hatka, ale třeba u kopáku či kravského zvonce je zvuková simulace velmi věrohodná. Co osobně považuju za velké plus je dynamičnost stompboxů, kdy úroveň síly sešlápnutí koreluje s hlasitostí zvuku.

Závěrem
Jak už jsem říkal, stompboxy se zvuky bubnů jsou určeny spíše osamělým hráčům - kytaristům a zpěvákům, kteří takto v pohodě rozšíří své vystoupení o rytmickou stránku věci. Do folkově laděných skladeb se může hodit simulace hi-hatky, tamburíny či tleskání, do „latinského“ zvuku zase cowbell neboli kravský zvonec, zvuk kopáku je víceméně univerzální. A to všechno bez toho, aby s sebou museli tahat bubeníka se soupravou a ušetřili tak místo v autě a honorář. Přesto si myslím, že tyhle krabičky nám bubeníkům živobytí jen tak nevezmou, ačkoliv mohou našim spoluhráčům významně usnadnit život.
Výrobce: Meinl
Zapůjčil: Roland Meinl Musikinstrumente

Jan Martinek
PROFIL AUTORA: Jan Martinek
Jan Martinek je současně novinář a hudebník. Přes den popisuje a komentuje českou politickou scénu, o večerech hraje na bicí v několika skupinách a projektech, se kterými vydal několik desek a sjezdil stovky klubů a desítky festivalů v celé ČR, ale i za hranicemi. K velké spokojenosti používá bicí Pearl Masters a různé činely tureckého původu, většinou méně známých značek, kterých má pozoruhodnou sbírku.

Odpovědět