Markbass Nano Mark 300

Odpovědět
cuntlu
Příspěvky: 3
Registrován: 28 zář 2015 20:03

Markbass Nano Mark 300

Příspěvek od cuntlu »

Červeno-žlutý „prcek“, který provětrá nohavice.

Miniaturizace a odlehčování zesilovačů a boxu je v dnešní době mezi výrobci velice populární a troufám si tvrdit, že i k velkému potěšení muzikantů. Nano Mark 300 o rozměrech 20x21x5,3 cm s váhou 1,45 kg a výkonem 300W by neměl uniknout v hledáčku těm, kteří si v tomto trendu libují.

Přední panel
Přední panel je jednoduchý a přehledný. Dominuje červená prokládaná, pro Markbass typickou, černou a žlutou barvou. Žádné komplikované nastavování, čtyřpásmový ekvalizér s rozsahem +-16dB na frekvencích 40, 360, 800 Hz a 10 kHz, Master a Gain s klipovou diodou. Na předním panelu je dále umístěn vstup na Jack a tlačítko ON/OFF, které rozzáří ON diodu.
Obrázek
Zadní panel
Zadní strana disponuje konektorem pro připojení síťového kabelu, výstupem pro ladičku, efektovou smyčkou Send/Return, přepínačem POST/PRE, LINE OUT s odepínatelnou zemí a reproduktorovým výstupem v provedení Speakon/Jack. K poklidnému chodu přispívá malinký větráček na pravé straně zesilovače.

Jak zní
Zesilovač jsem testoval na basové kytaře Yamaha BBNE2 a boxu Epifani D.I.S.T. 112. Hned po zapnutí nastalo krásné ticho, které nenarušovalo kroužení s potenciometry, nebo vypnutí či zapnutí zesilovače v podobě lupanců. Ve stejném duchu pracovaly i přepínače PRE/POST a GROUND/LIFT.

Čtyřpásmový ekvalizér fungoval výborně, ve spodních frekvencích má plný a silný tón. Nižší a vyšší středy pěkně dobarvují zvuk nástroje. Docela mě překvapilo, že při nastavení maximální nebo minimální úrovně nezní nic přehnaně (nepoužitelně). Výšky krásně zprůhlední nebo upozadí tón, ale všechno v použitelné míře. Zvukovými možnostmi se tento zesilovač uplatní jak v jazzové, tak populární hudbě a žánrech podobných.

Spolehlivě četl hru prsty i trsátkem. Samozřejmě jsem si vyzkoušel i pár úderů palcem a i při stejném nastavení, jako při hře prsty, hrál výborně. Rychlejší fráze byly krásně čitelné a výšky neřezaly do uší.

Předzesilovač i koncový zesilovač spolehlivě přenášely potřebné frekvence a ani při silnější hlasitosti zbytečně nešuměl. Trošku mi však chybělo tlačítko Mute. Přece jen u tak malého zesilovače se předpokládá, že s námi bude často cestovat na hraní, kam si toho s sebou chceme vzít co nejméně.

Možnostem na zadním panelu není co vytknout. Speaker má výstup jak na Speakon, tak na klasický Jack. Line Out jsem zkoušel ve svém domácím studiu a při nahrávání byl zvuk čistý a 100% MarkBassový.
Obrázek
Závěr
Pokud jste spokojenými vlastníky této značky a hledáte něco menšího, tak by vám tento prcek neměl chybět. V případě, že hledáte něco lehkého s pěkným zvukem a slušným výkonem, stojí Nano Mark 300 za vyzkoušení.

Výrobce: Markbass
Zapůjčil: Music-Park s.r.o.

Lukáš Čunta
PROFIL AUTORA: Lukáš Čunta
Lukáš Čunta je absolventem konzervatoře Jaroslava Ježka, kde studoval hru na basovou kytaru pod vedením profesora Milana Plechatého. Momentálně působí jako pedagog na Mezinárodní konzervatoři Praha a v ZUŠ Kralupy nad Vltavou. Současně hraje v doprovodné kapela Davida Deyla, Olgy Lounové a v muzikálu Mamma Mia. Vystupuje také ve vlastních kapelách Behid the Door a Silegrail. Dále spolupracoval nebo spolupracuje s Ivou Frühlingovou, Kamilou Nývltovou, Otou Balagem, Eliškou Bučkovou nebo Ivanou Korolovou. Při různých příležitostech doprovázel také interprety jako: Karel Gott, Kamil Střihavka, Helena Zeťová, Vojtěch Dyk, Pepa Vojtek, Debbi a další. Jako skladatel se věnuje převážně jazzové a populární hudbě.

Odpovědět