Dunlop MXR M306 Poly Blue Octave

Odpovědět
Jan Havlíček
Příspěvky: 68
Registrován: 08 úno 2016 18:21

Dunlop MXR M306 Poly Blue Octave

Příspěvek od Jan Havlíček »

Varhaníkem v Chrámu Matky Boží.
13. 6. 2022

Kytaristé jsou tvorové, kteří i přesto, že už mají svůj kytarový gear komplet včetně zesilovače a pedalboardu, který obsahuje přesně to, co vždy chtěli, tak neustále zkoumají a hledají, jestli by přece ještě nešlo něco málo pořídit nebo aspoň vyzkoušet nějaký ten nový efekt. Pro takové neustálé hledače zvuku je zde další novinka, kterou přichystali páni inženýři z MXR. Novinkou je polyfonní oktáver MXR M306 Poly Blue Octave. Tento tradičně netradiční efekt, jakým oktáver je, obohatili o spoustu funkcí a možností nastavení jednotlivých oktáv, přidali modulaci a fuzz a ejhle perfektní kytarový efekt je na světě. Poly Blue Octaver je tedy analogový kytarový oktáver, který umožňuje přidávat čtyři oktávové rozpětí – a to oktávu dolů, dvě oktávy dolů, jednu oktávu nahoru a dvě oktávy nahoru. Dále nabízí možnost použít efekt buď jako klasický pitch shifter, nebo s možností míchat nastavení oktáv dohormady. K tomu se dá ještě zapnout modulace klasického vibrato efektu a komu je to pořád málo, tak krabička obsahuje ještě Fuzz vycházející z legendárního MXR Blue Box pedálu.

ObrázekDesign = klasický MXR pedál
Efekt má vizáž jako všechny pedály MXR. Tedy pevné kovové šasi, tentokrát podle názvu pedálu v tradiční modré barvě s kovovým nožním spínačem, šesticí potenciometrů a dvěma spínači dalších parametrů efektu. Zapnutí pedálu signalizuje žlutá LED dioda. Potenciometry nesou označení Dry, který nastavuje poměr původního signálu a afektovaného, SUB-1 a SUB-2 snižuje o jednu nebo dvě oktávy dolů, MOD který přimíchává do původního signálu modulační efekt Vibrato. Další poťáky OCT+1 a OCT+2 naopak přidávají oktávu nebo dvě nahoru. Další dva malé spínače spínají efekt Fuzz a druhý zapíná režim Mono. Z boku nalezneme vstupy a výstupy pro připojení do aparátu. Velmi zajímavým prvkem je možnost připojení Expression pedálu. Efekt se napájí 9V baterií nebo adaptérem, který je součástí balení. Je nutné vyzdvihnout inženýry z MXR, že adaptér má všechny redukce pro připojení do elektrické sítě. Můžete si ho klidně vzít na turné po Americe a zapojit si ho do jejich zásuvek.

Jak to hraje?
Na rovinu, jako kráva. Nikdy bych netušil, že díky této krabici můžu udělat z kytary hammondky. Zvukové možnosti a využití má tahle krabice nepřeberné množství. Můžete si ji nastavit jako klasický jednoduchý pitch shifter v režimu mono, kdy si dáte jednu nebo dvě oktávy dolů a nebo jednu či dvě nahoru a využijete zvuk do sól nebo vyhrávek. Nicméně možnosti tohoto efektu tím moc nevyužijete. Kdy nastává to správné kytarové laborování je při vypnutí režimu mono a efekt tak získává možnost míchat jednotlivé oktávy dolů a nahoru společně. Rázem se vaše kytara promění na mohutně znějící varhany. K tomu všemu můžete přidat ještě modulační efekt Vibrato. Komu je to pořád málo, může svojí kytaru změnit v naštvané varhaní monstrum z vesmíru, když k tomu všemu zapne Fuzz. Další možností, jak lze efekt využívat, je připojením Expression pedálu. Zkoušel jen ze zvědavosti starý no name Exp pedál co jsem našel, už ani nevím k jakému efektu a hle, fungoval naprosto perfektně. Opět klobouk dolů pro inženýry MXR, že nenutí kupovat kytaristy originál Expression pedál, ale zvolili možnost připojit jakýkoli. Díky expresion pedálu lze některé oktávy přidávat a ubírat přímo v reálném čase při hře, stejně tak jako přimíchávat Mod efekt. Efekt celkově produkuje přirozený analogový zvuk, který nijak neničí váš původní signál. Díky špičkové technologii nedochází ani k žádnému zpožďování tónů. Efekt si poradí jak s jednotlivými tóny, tak nemá problém ani s powerchordy. Jediné, s čím si efekt moc neví rady a moc to nešlo dohromady, jsou hi-gainové zvuky a kytary se snímači s velkým výstupním signálem. V těchto případech už byl zvuk opravdu hodně nečitelný a „prasácký“. Nicméně, pro někoho je právě tohle žádoucí. Hlavní devízou tohoto efektu jsou čisté nebo lehké crunchové zvuky. S těmi si rozumí nejlépe, stejně jako se slabšími snímači, nebo rozpojenými humbuckery.

Kdo si ho užije?
Troufnu si říci, že všichni kytaristé, kteří se nebojí experimentovat se svým zvukem, kytaristé hledající další a další cesty a možnosti ve svém kytarovém výrazu. Sóláci rozhodně rozšíří své zvukové palety o vyhrávky a sóla, které znějí jako varhany a kapelu tak zvukově mohou posunout na úplně na jiný level. Octáverů je na trhu opět velká spousta, včetně těch polyfonních, ale MXR nabízí navíc možnost mixu oktáv a přidává modulaci a Fuzz. Jedinou nevýhodou tak může docela vysoká cena za krabici, kterou využijete většinou jen v několika skladbách. Zároveň ale dostanete špičkový efekt se špičkovými zvukovými možnostmi. Není nic jednoduššího, než vzít kytaru skočit to někam vyzkoušet. Když nic aspoň si zkusíte jaké to je mít najednou z kytary varhany.

Výrobce: Jim Dunlop
Zapůjčil: MUSIC - CITY

Jan Havlíček
PROFIL AUTORA: Jan Havlíček
Kytarista, skladatel se závislostí na rockové hudbě. Pochází ze středních Čech, vystudoval Pedagogickou fakulty Univerzity Karlovy obor biologie. Od patnácti let se pohybuje po kapelách a věnuje se hře na kytaru. V současnosti působí jako ředitel základní školy. Působí jako hudební publicista a je členem pražské kapely EPIDEMY. Jeho vášní je sbírání sci-fi knih a komiksů. Zvláštním znamením je slabost pro hi-gainové zesilovače.

Odpovědět