Dunlop MXR M251 FOD Drive

Odpovědět
Jan Havlíček
Příspěvky: 68
Registrován: 08 úno 2016 18:21

Dunlop MXR M251 FOD Drive

Příspěvek od Jan Havlíček »

Overdrive bez kompromisů.
19. 4. 2022

Znáte to, máte konečně svůj vysněný lampáč s poctivou bednou, kytaru snů a přesto se vám pořád na zkresleném zvuku něco nelíbí. Je tam mnoho ostrých a jinak nepěkných frekvencí a ať kroutíte poťákama jak kroutíte, tak pořád nic. Nebo se vám vlastně vůbec zvuk zkresleného kanálu nelíbí. Co s tím? Jedna varianta je začít hrát na trumpetu, druhá varianta je pořídit si pořádný overdrive pedál a zvuk pěkně pročistit, nebo rovnou pedálem nahradit zkreslený kanál.

V případě, že se rozhodnete pro druhou variantu, je jednou z možností novinka americké firmy Dunlop, která vlastní licenci na výrobu kytarových pedálů MXR. Jejich horkou novinkou pro letošní rok je krabička MXR M251 FOD. Jedná se analogový duální overdrive / distortion. Pedál v sobě kloubí dvě varianty zvuku. První moderně znějící high gain zkreslení (distortion) a druhý tradičně znějící crunch zkreslení (overdrive). Fígl je v tom, že poměry obou zvuků můžete míchat dle potřeby.

ObrázekNádherný kousek do pedalboardu
MXR FOD se vyznačuje jednoduchým a účelným designem. Celý pedál je uzavřen v pevném hliníkovém šasi vyvedeným v temně rudé metalíze. Celému pedálu vévodí čtveřice otočných knobů, které ovládají klasické parametry všech overdrive pedálů. Jedná se o potenciometry Output, Gain a Tone. Navíc je zde potenciometr Blend, kterým se ovládá poměr mixu distortion a overdrive zvuku. Dále zde nalezneme třípolohový přepínač Scoop s voicingovými mody Flat, Scoop a Boost. Tento přepínač upravuje středová pásma. Nechybí odolný kovový spínač efektu. Sepnutí pedálu indikuje modrá LED dioda. No a nakonec je zde pochopitelně vstup a výstup pro připojení k aparátu. Z boku se nachází ještě vstup pro napájecí adaptér. Pedál se jinak napájí 9V baterií, pro jejíž výměnu je bohužel nutné odšroubovat čtyři šrouby zespodu krabičky. Drobnou, ale hodně užitečnou vychytávečkou, jsou dva malé trimery, které se nachází uvnitř pedálu. Díky nim ještě můžete nastavit míru zkreslení a hlasitost pedálu. Pedál je samozřejmě true bypass, takže při vypnuté krabičce nijak neovlivňuje signál.

Zapojit a hrát
Jak již bylo řečeno MXR FOD je duální zkreslovač a je tedy na vás, jak ho budete využívat. Jestli jako distortion / overdrive pedál, který nahradí zkreslený kanál zesilovače, nebo jen jako nakopávač zkresleného kanálu zesilovače. Na první poslech se distortion okruh pedálu chová jako moderně znějícím high gain, zvukově charakteristický basovo-vyškově s upozaděnými středy. Naopak druhý okruh overdrive se vyznačuje zvýrazněným středovým frekvenčním pásmem.

Nejprve zapojuji krabičku do čistého kanálu zesilovače. Zkusíme high gain. Zvukově se distortion nejvíce podobá svým charakterem zvuku zesilovači Mesa Dual Rectifier. Tedy mohutné zkreslení s výraznými basy a výškami a s upozaděnými středy. Samostatně to zní velmi dobře, ale v kapele se takový zvuk špatně prosazuje. Naopak mód overdrive se vyznačuje zvukem připomínající Marshall JCM 800, tedy hodně středově znějící zkreslení se širokou paletou výšek s méně basy. Obě zkreslení produkují šťavnatý, lampově chlupatý plnohodnotný zvuk. No teď to nejlepší. Oba tyto zvukové charaktery lze míchat do sebe podle vašich představ. Navíc výsledný zvuk lze ještě upravovat pomocí přepínače Scoop, který ještě upravuje středová pásma. Všechny potenciometry jdou pěkně ztuha a mají vysokou citlivost, takže jakékoli otočení výrazně ovlivňuje výsledný zvukový charakter.

Vynikajícím způsobem tento pedál účinkuje jako nakopávač již zkresleného kanálu lampového zesilovače. Zde díky svým vlastnostem duálního pedálu dokáže upravit zvuk zesilovače neuvěřitelným způsobem. Z moderně znějícího high gainu umí MXR FOD udělat hodný rockový zesilovač a naopak. Pedál vynikajícím způsobem umí také oříznout nehezké frekvence a zvuk zesilovače zkultivovat a vytáhnout z nich ty správné a potřebné frekvence.

Závěr
Na poli kytarových zkreslovacích pedálů jsou nekonečné možnosti výběru. Firmy neustále tvoří nové a nové pedály, které se často liší pouze barvou a velikostí pedálu. Přijít s něčím novým a zaujmout zmlsané kytaristy je v dnešní době velmi náročné. MXR FOD na to jde velmi chytrou metodou spojení dvou pedálů dohromady a možností mixovat jejich zvuk. Ve výsledku dostanete do svého pedalboardu pomocníka, který dokáže na jedné straně vytvořit z vašeho aparátu metalovou bestii a na druhé bluesově nakřápnutý zesilovač. K tomu si přidejte perfektně designově a řemeslně zpracovaný pedál, který produkuje vynikající zvuk. Navíc v pedalboardu vypadá hodně dobře. Co více si přát. Jedinou vadou na kráse tak může být, na overdrive pedál, poměrně vysoká cena, která v době psaní recenze přesahuje pět tisíc. Na druhou stranu za kvalitu se holt musí připlatit. MXR FOD rozhodně stojí za vyzkoušení.
Výrobce: Jim Dunlop
Zapůjčil: MUSIC - CITY

Jan Havlíček
PROFIL AUTORA: Jan Havlíček
Kytarista, skladatel se závislostí na rockové hudbě. Pochází ze středních Čech, vystudoval Pedagogickou fakulty Univerzity Karlovy obor biologie. Od patnácti let se pohybuje po kapelách a věnuje se hře na kytaru. V současnosti působí jako ředitel základní školy. Působí jako hudební publicista a je členem pražské kapely EPIDEMY. Jeho vášní je sbírání sci-fi knih a komiksů. Zvláštním znamením je slabost pro hi-gainové zesilovače.

Odpovědět