DigiTech Polara

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Administrátor
Příspěvky: 30
Registrován: 22 kvě 2014 10:06

DigiTech Polara

Příspěvek od pixel »

Nová dimenze ve světě reverbu.
16. 3. 2016

Reverby jsou na trhu již více než čtyřicet let. Naprostou špičkou v tomto hudebním prostředí je americká společnost Lexicon, která vyvíjí a ladí algoritmy těchto efektů k dokonalosti od doby, co spatřily světlo světa. Sedm jejich algoritmů použili vývojáři společnosti DigiTech při konstrukci naprosto famózního stompboxu Polara. V minulosti uvedl DigiTech na trh již nespočet kvalitních reverbů a to jak rackových, tak pedálových, ale troufám si říct, že právě Polara se nyní stala jejich absolutní královnou.

ObrázekDesign pro královnu
Nutkavou zvídavost a touhu vlastnit tuhle krásku ve mně vzbudilo už balení a design. Opravdu bytelné kovové šasi je světle zelené barvy, na přední straně pak dominuje působivá fialovo-žlutá grafika. Jediné, co bych možná designérům vytkl, je málo kontrastní popis jednotlivých ovládacích prvků, což se může jevit jako menší problém při slabším osvětlení na podiu. Čelní panel je osazen čtyřmi hliníkovými knoby. Level určuje úroveň zkresleného signálu, Liveliness míru výškových frekvencí, Decay ovládá délku dozvuku efektu a čtvrtým knobem přepínáte mezi jednotlivými módy. V horní části najdete dvoupolohový přepínač sloužící k ovládání funkce Tail. Tato zajímavá funkce umožňuje zvolit, jestli efekt pracuje true bypass, nebo buffered bypass. V praxi funguje tak, že je-li přepínač v pozici OFF, dozvuk reverbu ustane okamžitě po vypnutí efektu nožním spínačem. Je-li Tail přepínač v poloze ON, sustain přeznívá i v momentě, kdy celý efekt nožním spínačem vypnete. Technickou vyspělost Polary vykresluje naprosto tichý vakuum - style footswitch, již zmíněný nožní přepínač v dolní části předního panelu. Jak již zaznělo, celý efekt může fungovat v režimu true bypass nebo buffered bypass. Dále pak umožňuje distribuci signálu true stereo.

Součástí balení je samolepicí podložka pro uchycení efektu v pedalboardu a StompLock, což je zajímavá pomůcka, která slouží jako ochrana nastavení potenciometrů a je známá už z řady Hardwire. Napájení je možné pouze pomocí 9V adapteru, který však s tímto produktem výrobce nedodává.

Do světa nekonečných zvukových možností
Polara disponuje zmíněnými sedmi Lexicon reverby. Prvním v pořadí je Room - všem dobře známý jemný reverb evokující menší prostor je charakteristický rychlým odezněním efektu. Kde jsem se pozastavil, byl Plate. S nastavením korekcí Decay a Level na minimum, se Polara perfektně prosadí třeba v rockabilly, nebo country. Akurátní množství ambientu do jisté míry skryje i drobné nedostatky v technice hraní a výsledný zvuk je celkově skvělý. Plate je známý hlavně z nahrávek z let šedesátých a sedmdesátých. Tento studiový reverb v případě Polary doznal takových změn, aby splňoval náročné požadavky současné hudební společnosti, Jeff Buckley by zaplesal. Další důvěrně známý reverb, kterým tento efekt disponuje, je Reverse. Obrácený reverb znějící z fadu do plné hlasitosti je naprosto nepostradatelný v shoegazových kytarových plochách a také v tomto případě bude tahle krabička splňovat nároky i těch nejzarytějších fandů, například My Bloody Valentine. Modulated reverb funguje úžasně hlavně s čistým signálem, tónům dodá průzračný zvuk s lehkým echem a třeba v rozkladech akordů a rytmických pasážích zní fantasticky. Jestliže jsem s výkony Polary byl až doposud spokojen, pak při přepnutí do módu Halo jsem se dostal doslova na vrchol extáze. DigiTech uvádí, že jde o „mihotavý reverb s kaskádovým posunem oktáv prokládajících dozvuk efektu“. Přiznám se, že z této interpretace jsem moudrý nebyl, ale při sešlápnutí krabičky v tomto módu mi došlo, co tím chtěl básník říci. Jedná se o třpytivý a éterický dlouhý reverb s téměř nekonečným, opravdu křišťálovým sustainem. Se zkresleným zvukem si Polara v tomto nastavení moc nerozumí, ale s čistým zkrátka nemá konkurenci. Nerad, ale přece jen postupuji k dalšímu módu, kterým je Hall. Dlouhými roky existence prověřený reverb dodává zvuku efekt velkých prostor a stejně jako mód Room pracuje přesně tak, jak se od těchto typů reverbů očekává. Posledním reverbem, kterým Polara disponuje, je známý Spring. Spring Polary se barvou legendárním pružinovým reverbům starých aparátů Fender sice nejspíš nevyrovná, ale zapnete-li efekt v tomto módu, máte rázem zvuk Dicka Dalea jako vystřižený. Přidáte-li k tomu zkreslený zvuk aparátu nebo jiný overdrive, dosáhnete soundu starých mistrů z šedesátých let.
ObrázekObrázek
Vivat Polara!
Letitá práce společnosti DigiTech na vývoji efektových pedálů je v případě tohoto efektu patrná ve všech ohledech. Jak po stránce zvukové, tak technické. Tenhle do detailu vybroušený diamant mezi reverby zkrátka splňuje nejvyšší nároky hudebního uživatele. Room, Hall, Spring nejenže odvádějí službu, jaká se od nich očekává, ale po letech existence v hudebním světě stále ještě dovedou více než mile překvapit. Pokud vás ani tímto Polara nepřesvědčí, pak klidně jediným důvodem, proč si tuhle krásku pořídit, může být její inovativní mód Halo – doslova mimozemský reverb. Naprosto mě odstřihl od reality a poslal do světa nekonečných zvukových možností. Troufám si říct, že s tímto arsenálem si Polara vydobyla neochvějné místo na pomyslném trůnu pedálových reverbů společnosti DigiTech a obstojného protivníka bude hledat jen velmi složitě dokonce i u konkurenčních značek.

Výrobce: Digitech
Zapůjčil: Praha Music Center s.r.o.
Prodejci: Music City, Kytary.cz

David Nový


SOUTĚŽ O DIGITECH POLARA NA MUSICSTAGE.CZ

Odpovědět