Polyfonní drop-tune pedál.
11. 3. 2016
Většina z kytaristů se už jistě ocitla v situaci, kdy stojí s partou ve zkušebně, řeší novou pecku a najednou přijdou její spolutvůrci s nápadem, že by to celé znělo lépe o půl nebo o více tónů posazené níž. Dobrá, podladíme, ale co na koncertech? Na přelaďování čas není... Ano, je tu možnost další kytary, laděné třeba o půltón níž, což je ovšem nemalá investice. Společnost Digitech pro takové situace nabízí variantu v podobě krabičky zvané Drop, chcete-li Digitech Drop Polyphonic Droptune.

Digitech Drop je polyfonní pitch-shifter pedál, který mimo jiné umožňuje měnit ladění kytary nebo baskytary o půltón až o celou oktávu směrem dolů, dále je doplněn funkcemi Octave+Dry a Momentary. Na čelním panelu je v horní části umístěný masivní černý knob, kterým se pohybujeme mezi jednotlivými módy efektu. Pod ním řada LED diod indikujících mód, který je právě aktivní, dále dvoupolohový přepínač sloužící k ovládání funkce Momentary a nakonec klasický nožní spínač. Kdo by na spodní části hledal slot na baterii, hledal by marně. Touhle možností napájení Digitech Drop nedisponuje. Ovšem napájecí adaptér je součástí balení. Funkčně, konstrukčně i designově vychází Digitech drop z legendárního Whammy DT, což už samo v leckterém muzikantovi vzbuzuje nemalá očekávání.
Přiznám se, že jsem tak trochu blázen do všech krabiček, které umí jakkoliv zkreslovat, modulovat či jinak měnit signál. Míchal jsem tedy umístěním Dropu ve svém pedalboardu jak šílený a „užíval“ si změtí zvuků linoucích se z aparátu. Nakonec jsem však spořádaně zapojil testovaný kousek na začátek řetězce. Ovšem pak mě napadlo zapojit jej ještě před ladičku, čímž se dá jednoduše ověřit, jestli „dropuje“ opravdu přesně.
Vzhůru dolů a dál
Zkusil jsem malý test. Hrál jsem dokola krátký riff, přičemž jsem vždy po taktu střídal pouze akordy A a Gis. Jednou Gis „nasucho“, podruhé za použití Dropu nastaveného o půltón. Výsledek je rozhodně víc než slušný. Pokračuji v testu legendárním lickem z Come As You Are od Nirvany. Stále o půl tónu dolů. Perfektní. S nastavením pedálu o sekundu níž je výsledek stále více než skvělý, možná i lepší. Není divu, v originále slavná parta kolem Kurta Cobaina opravdu použila tzv. drop D tuning. Otáčím tedy černým knobem a čekám, jak si testovaný kousek povede níže o malou tercii. Pořád dobré... Tak „dropuju“ o velkou tercii a tady už bych se zastavil. Tóny přestávají držet pohromadě a výsledný zvuk už nezní tolik přirozeně. O kvartu a níž už bych milovníky „čistých“ tónů neposílal. Nicméně zkreslený zvuk v kombinaci Dropu v tomto módu a níž, může dočasně docela obstojně nahradit sedmistrunku – užitečná služba pro vyznavače hutných high gain riffů. Nastavíte-li však efekt o oktávu níž, poskytne plnohodnotnou službu klasického octaveru, který dělí kmitočet přesně na polovinu: výsledek naprosto bez problémů.
Zajímavá je rozhodně funkce Octave + Dry. Přímíchává k původnímu nezkreslenému signálu signál zkreslený, snížený o oktávu. Latence mezi oběma signály je slyšitelná minimálně. Tenhle mód mě bavil hlavně v kombinaci s delayem a reverbem. Tohle spojení chvílemi evokuje zvuk varhan a umožňuje vygenerovat nepřeberné množství ambientních zvuků.
Digitech Drop disponuje ještě funkcí Momentary. Je-li funkce zapnuta, je celý efekt, ať je v jakémkoli módu, aktivní pouze při sešlápnutém nožním spínači. Použití této funkce zní zajímavě, je-li efekt v módu Octave + Dry. Docela pěkně může zvýraznit některé pasáže solóvých vyhrávek, ale i doprovodných riffů.
Kompromis, co baví
Co říct závěrem? Druhou kytaru tahle krabička určitě nenahradí, ale podstatně levnější alternativu dočasně poskytnout umí, pokud jde o transpozici tónu. Některé riffy navíc transponovat ani nechceme, protože v jiné tónině znějí jinak, i tady může být Digitech Drop dobrým pomocníkem. Také si neumím moc představit, jak bych na podiu rychle přelaďoval kytaru s mechanikou Floyd Rose, takže zde bych asi opět sáhl po této krabičce. Milovníkům sound designu bych ale Digitech Drop doporučil s čistým svědomím, protože nabízí širokou škálu možností modulace signálu, ať už sám o sobě, nebo v kombinaci s jinými efekty.
Výrobce: Digitech
Zapůjčil: Praha Music Center s.r.o.
Prodejci: Music City, Kytary.cz
David Nový