Digitech Drop

Odpovědět
pixel
Administrátor

Digitech Drop

Příspěvek od pixel »

Polyfonní drop-tune pedál.
11. 3. 2016

Většina z kytaristů se už jistě ocitla v situaci, kdy stojí s partou ve zkušebně, řeší novou pecku a najednou přijdou její spolutvůrci s nápadem, že by to celé znělo lépe o půl nebo o více tónů posazené níž. Dobrá, podladíme, ale co na koncertech? Na přelaďování čas není... Ano, je tu možnost další kytary, laděné třeba o půltón níž, což je ovšem nemalá investice. Společnost Digitech pro takové situace nabízí variantu v podobě krabičky zvané Drop, chcete-li Digitech Drop Polyphonic Droptune.

ObrázekCo umí potomek slavného předka?
Digitech Drop je polyfonní pitch-shifter pedál, který mimo jiné umožňuje měnit ladění kytary nebo baskytary o půltón až o celou oktávu směrem dolů, dále je doplněn funkcemi Octave+Dry a Momentary. Na čelním panelu je v horní části umístěný masivní černý knob, kterým se pohybujeme mezi jednotlivými módy efektu. Pod ním řada LED diod indikujících mód, který je právě aktivní, dále dvoupolohový přepínač sloužící k ovládání funkce Momentary a nakonec klasický nožní spínač. Kdo by na spodní části hledal slot na baterii, hledal by marně. Touhle možností napájení Digitech Drop nedisponuje. Ovšem napájecí adaptér je součástí balení. Funkčně, konstrukčně i designově vychází Digitech drop z legendárního Whammy DT, což už samo v leckterém muzikantovi vzbuzuje nemalá očekávání.

Kam s ním?
Přiznám se, že jsem tak trochu blázen do všech krabiček, které umí jakkoliv zkreslovat, modulovat či jinak měnit signál. Míchal jsem tedy umístěním Dropu ve svém pedalboardu jak šílený a „užíval“ si změtí zvuků linoucích se z aparátu. Nakonec jsem však spořádaně zapojil testovaný kousek na začátek řetězce. Ovšem pak mě napadlo zapojit jej ještě před ladičku, čímž se dá jednoduše ověřit, jestli „dropuje“ opravdu přesně.

Vzhůru dolů a dál
Zkusil jsem malý test. Hrál jsem dokola krátký riff, přičemž jsem vždy po taktu střídal pouze akordy A a Gis. Jednou Gis „nasucho“, podruhé za použití Dropu nastaveného o půltón. Výsledek je rozhodně víc než slušný. Pokračuji v testu legendárním lickem z Come As You Are od Nirvany. Stále o půl tónu dolů. Perfektní. S nastavením pedálu o sekundu níž je výsledek stále více než skvělý, možná i lepší. Není divu, v originále slavná parta kolem Kurta Cobaina opravdu použila tzv. drop D tuning. Otáčím tedy černým knobem a čekám, jak si testovaný kousek povede níže o malou tercii. Pořád dobré... Tak „dropuju“ o velkou tercii a tady už bych se zastavil. Tóny přestávají držet pohromadě a výsledný zvuk už nezní tolik přirozeně. O kvartu a níž už bych milovníky „čistých“ tónů neposílal. Nicméně zkreslený zvuk v kombinaci Dropu v tomto módu a níž, může dočasně docela obstojně nahradit sedmistrunku – užitečná služba pro vyznavače hutných high gain riffů. Nastavíte-li však efekt o oktávu níž, poskytne plnohodnotnou službu klasického octaveru, který dělí kmitočet přesně na polovinu: výsledek naprosto bez problémů.

Zajímavá je rozhodně funkce Octave + Dry. Přímíchává k původnímu nezkreslenému signálu signál zkreslený, snížený o oktávu. Latence mezi oběma signály je slyšitelná minimálně. Tenhle mód mě bavil hlavně v kombinaci s delayem a reverbem. Tohle spojení chvílemi evokuje zvuk varhan a umožňuje vygenerovat nepřeberné množství ambientních zvuků.

Digitech Drop disponuje ještě funkcí Momentary. Je-li funkce zapnuta, je celý efekt, ať je v jakémkoli módu, aktivní pouze při sešlápnutém nožním spínači. Použití této funkce zní zajímavě, je-li efekt v módu Octave + Dry. Docela pěkně může zvýraznit některé pasáže solóvých vyhrávek, ale i doprovodných riffů.

Kompromis, co baví
Co říct závěrem? Druhou kytaru tahle krabička určitě nenahradí, ale podstatně levnější alternativu dočasně poskytnout umí, pokud jde o transpozici tónu. Některé riffy navíc transponovat ani nechceme, protože v jiné tónině znějí jinak, i tady může být Digitech Drop dobrým pomocníkem. Také si neumím moc představit, jak bych na podiu rychle přelaďoval kytaru s mechanikou Floyd Rose, takže zde bych asi opět sáhl po této krabičce. Milovníkům sound designu bych ale Digitech Drop doporučil s čistým svědomím, protože nabízí širokou škálu možností modulace signálu, ať už sám o sobě, nebo v kombinaci s jinými efekty.

Výrobce: Digitech
Zapůjčil: Praha Music Center s.r.o.
Prodejci: Music City, Kytary.cz

David Nový

Odpovědět