BOSE S1 Pro+

Odpovědět
Tomáš Hoskovec
Příspěvky: 36
Registrován: 25 črc 2016 11:27

BOSE S1 Pro+

Příspěvek od Tomáš Hoskovec »

Aktivní bezdrátový přenosný PA systém.
6. 11. 2023

Co by to bylo za muzikanta, který by aspoň jednou nezasnil o kariéře potulného a nezávislého barda, který kráčí ulicemi, postaví svůj mobilní aparát, kde se mu zamane, publikum se seběhne a náležitě ho ocení do klobouku nebo do pouzdra od nástroje. Jen on a kytara, nadšení a trochu rozumné počasí, které by nevyhnalo lidi z ulice. Jen by to chtělo nějaké skromnější ozvučení, něco na baterky, aby to vydrželo hrát aspoň celé odpoledne, nebylo to moc těžké a vešlo se to do batohu. No a kdyby to šlo ještě navrch bez drátů, to by nebylo vůbec marné. Byl bych volný jako pták a rozdával radost hned tady a pak zase tam. Jen jestlipak existuje nějaké dostupné, kvalitní řešení.

Určitě existuje. Na trhu je celá řada bezdrátových systémů vhodných pro buskery, ale nejen pro ně. Pokud budeme chtít sáhnout po vyšší kvalitě, cenově ještě přijatelné, mohli bychom se podívat na jeden zajímavý produkt od firmy BOSE.

Bose inovace a kvalita na prvním místě
Firma Bose je americkou společností zabývající se výrobou domácích i profesionálních audio systémů, reproduktorů, audiosystémů do aut, sluchátek, domácích kin a dalších elektronických zařízení. Historie společnosti Bose sahá hluboko do šedesátých let, kdy v roce 1964 firmu založil Amar Bose ve městě Framingham, Massachuttes. Nápad na založení společnosti vznikl poté, co byl Bose zklamán zvukem tehdy dostupných reproduktorů a audiosystémů, a rozhodl se vytvořit pro posluchače a audiofily lepší zvukový zážitek.
Obrázek

Celkový přehled
Bose S1 Pro + je přenosný PA systém, který můžete napájet ze sítě, nebo z interní baterie. Můžete ho zapojit jako mono, dual mono nebo stereo systém, a to vše bez jakýchkoliv drátů, nástrojových, mikrofonních nebo napájecích. Tedy pokud si k reproduktoru přikoupíte nástrojový a mikrofonní vysílač. Systém můžete použít také jako monitor na pódiu nebo praktické cvičítko na doma se třemi nezávislými nástrojovými nebo mikrofonními vstupy.

Navíc můžete tento reproduktor použít jako interface k nahrávání do PC nebo živé streamování na internetu. Samozřejmostí je propojení s mobilními zařízeními přes Bluetooth ať už pro přehrávání hudby nebo pro ovládání složitějších funkcí a nastavení aparátu.

Konektivita tohoto přístroje, ať už drátová či bezdrátová je bohatá a variabilní. K přístroji si můžete do mobilního telefonu stáhnout aplikaci, a ovládat jak základní, tak speciální funkce na dálku. Ovládání je v celku intuitivní a rychle se s ním sžijete. Nicméně pro některé pokročilejší funkce je někdy nutné si otevřít manuál.
Obrázek

Anatomie a základní dimenze reproboxu
Tento aktivní, mobilní reproduktor byl designován tak, aby umožnil ozvučení prostoru ve třech základních situacích. Jeho skosené hrany umožňují použít box jako pódiový monitor, a to jak horizontálně, tak vertikálně. Vertikální naklonění může posloužit jako poslech jak pro hudebníka, tak publikum např. v malých klubech, hospodách nebo při buskingu v ulicích. Na spodní straně reproduktoru je hnízdo o průměru 35 mm pro umístění na stojan.

Ačkoli je box poměrně malý (333 mm x 240 mm x 280 mm) a není moc těžký (6,5 kg), je vyroben z kvalitního plastu a působí velice solidně a odolně. Je vybaven velkým a pohodlným držadlem. Na spodní straně je šachta pro baterii, která se dá otevřít dvěma šrouby. Reproduktory jsou schované pod kovovou mřížkou, na které naleznete logo výrobce. V závislosti na orientaci reproboxu můžete tímto logem otáčet proti směru hodinových ručiček, aby bylo stále ve vodorovné poloze a tedy čitelné. Box je osazen 6“ wooferem a třemi 2,25“ tweetery, které jsou představené před hlavní šestipalcový reproduktor.

Systém obsahuje lithium-ion baterii, která může reproduktor napájet až 11 hodin. To ovšem závisí na nastavené hlasitosti a dalších okolnostech, takže raději počítejte s kratší dobou provozu. Doba nabíjení je 4 hodiny.

Systém je vybaven třemi nezávislými vstupy, jejichž funkce a nastavení můžete kontrolovat a nastavovat na třech malých podsvícených displejích. Ovládání je též možné přes aplikaci Bose.

Frekvenční rozsah reproduktoru je 62–17000 Hz. Pokrytí horizontální 120 a vertikální 50 stupňů. Maximální akustický tlak SPL 103 dB.
Obrázek

Ovládací panel
Na jedné ze skosených hran reproboxu nalezneme ovládací panel systému. Pojďme se teď podívat podrobněji na jednotlivé prvky. Jako první z vrchu vidíme dva kombi vstupy pro nástrojový ¼ jack TS/TRS (mono/stereo) nebo mikrofonní XLR. Vedle těchto vstupů je umístěn ledkový indikátor signálu, který svítí standardně zeleně. V případě přebuzení signálu na vstupu bliká nebo svítí červeně. Dále zde je kolečko potenciometru, kterým se ovládá hlasitost, EQ a další parametry, ke kterým se dostaneme jeho dlouhým podržením. Všechny nastavené hodnoty můžeme vidět na podsvíceném menu displeje. Vedle celkové hlasitosti kanálů zde můžeme nastavovat zvlášť výšky, basy a intenzitu reverbu. K pokročilejším nastavením, vedle těch základních, se můžeme dostat přes mobilní aplikaci Bose Music, kde nalezneme EQ presety pro určité druhy nástrojů a mikrofonů – ToneMatch (např. aktustická westernová kytary s piezzo snímačem, stage piano, elektrická kytara atd.), nebo dokonce specifické značky mikrofonů (Shure 58, 57, Sennheiser E855, EV, Audix aj.). V závislosti na nastavení vstupu pro nástroj nebo mikrofon se na displeji objeví malá ikonka kytary nebo mikrofonu.

Vedle těchto dvou kombi vstupů jsou umístěny dvě šachty pro nabíjení nástrojového a mikrofonního vysílače. Bohužel tyto vysílače se s reproboxem nedodávají, a musíte si je dokoupit zvlášť. Jeden vysílač vyjde zhruba na 4500 Kč.

Pokud provozujete své nástroje nebo mikrofony přes vysílače, můžete využít ¼ jackový vstup jako INSERT efektovou smyčku pro přídavné efekty, tak jako například na analogových mixážních pultech. Stačí zapojit insertový ¼ jack TRS kabel. Já sám bych tento insert využil na grafický ekvalizér (jak pro nástroj, tak pro mikrofon), který by umožnil v reálném čase rychle měnit parametry frekvencí daného zdroje zvuku. Další skvělé využití tohoto insertu by mohlo být pro modellingový efekt pro elektrickou kytaru.
Obrázek
Poslední, tedy třetí vstup je složen z ¼ jackového TRS/TS AUX linkového mono vstupu, 1/8 jackového AUX linkového stereo vstupu a také Bluetooth připojením. Máte tedy pro tento kanál volbu ze tří různých zdrojů. Do tohoto vstupu můžete poslat další nástroj, který disponuje linkovým výstupem, například klávesy, PC atd. Technicky vzato můžete zapojit do velkého nebo malého jackového vstupu nástroj a přes Bluetooth pustit přes telefon backing track a máte fakticky čtyři vstupy. Pokud budete hlasitost telefonu nastavovat přímo na něm, potom budou vstupy též hlasitostně nezávislé.

Dále na ovládacím panelu naleznete USB-A port pro nabíjení telefonu, tabletu nebo jiného mobilního zařízení a také USB-C port na propojení reproboxu s PC. Tímto způsobem můžete aktualizovat softwarový systém reproboxu, ale také můžete toto zařízení použít jako interface pro nahrávání do počítače přes váš oblíbeny DAW software. Dokonce tímto propojením můžete online streamovat vaše vystoupení. Přenos audia však v tomto modu funguje pouze jednosměrně, a to do PC nikoli ven, jak je to běžné u externích zvukových karet. Můžete ovšem na reproboxu oddělit celkovou hlasitost signálu, který posíláte do PC nebo online a nastavit si na boxu nezávislý monitoring signálu.

Posledním rozhraním reproboxu je XLR výstup, který přenáší výsledný post fader linkový výstup. Na tento výstup můžete připojit kabelem nebo vysílačem další reprobox. Toto spojení můžete provést sériově, potom budete mít dva boxy zapojené v dual mono režimu. Celý systém můžete ovšem přes externí mixážní pult zapojit i do sterea. Tedy pokud používáte systém pouze jako PA bez použití zabudovaných vstupů, pak budou nástroje i mikrofony hrát pouze do té či oné bedny. K zapojení do sterea můžete použít jak XLR kabely, tak vysílače, které budou vysílat L/P signál do individuálních reproboxů.

Celkový dojem
Musím se přiznat, že jsem si ve vztahu k tomuto reproboxu prošel různými názorovými fázemi. Od lhostejné nadřazenosti, k vřelejší shovívavosti až po nekritické nadšení. Co mě asi nejvíce dostalo, je zvuková dynamika a konkrétnost. I přes svou kompaktnost, lehkost a malou velikost dostanete ze systému mohutný basový zvuk, a i ve velkých hlasitostech bude stále konkrétní v celém frekvenčním spektru a nebude řezat do uší. Bose znovu dostál své pověsti špičkové audiotechniky.

Dalším faktorem, který způsobil vysokou excitaci mého organismu, je fakt, že můžeme udělat mnoho muziky bez jakýchkoli drátů. Samozřejmě to jde i s nimi, ale fakt, že mikrofon i kytaru můžete posílat do reproboxu přes vysílače, které jste si před tím nabili v jeho slotech a nemusíte se ani starat o zapojení do elektrické sítě, ve vás nechá skvělý pocit svobody a odpoutání se od běžných zařízení, na kterých je většina muzikantů závislá.

Takže suma sumárum, skvělá volba pro buskery, pouliční umělce všeho druhu, kteří ke svým vystoupením potřebují reprodukovanou muziku, sólové hudebníky nebo malá dvou až tříčlenná hudební komba, hrající po hospodách, zkrátka pro všechny, kteří potřebují maximální bezdrátovou svobodu a k tomu kvalitní zvuk.

Výrobce: BOSE
Zapůjčil: BaSys CZ s.r.o.

Tomáš Hoskovec
PROFIL AUTORA: Tomáš Hoskovec
Narozen v roce 1974 v Ústí nad Labem. Na litvínovském gymnáziu v roce 1990 zakládá kapelu č.p.1398. Hostuje v dalších formacích litvínovsko-mosteckého regionu - THE FACE a THE END. Na pedagogické fakultě v Ústí nad Labem v roce 1994 spoluzakládá kapelu LINGERS, se kterou vydává alba Beyond (2002), Gallery (2004) a Made In Mind (2010). Prochází několika zajímavými hudebními projekty - folkově orientovaným triem TRUCKEŘI, nebo originální reggae skupinou ORLY W BLOTIE EUROPY. V současné době, vedle produkční a nahrávací činnosti s kapelou LINGERS.ON, též působí v revivalové skupině RHCP Tribute.

Odpovědět