Aguilar TLC Compressor EQ DLX

Odpovědět
Petr Los

Aguilar TLC Compressor EQ DLX

Příspěvek od Petr Los »

Nově inovovaný kompresor TLC od světoznámé americké firmy Aguilar s integrovaným ekvalizérem.
8. 6. 2026

Stejně jako jsem v nedávné recenzi testoval nově přepracovaný baskytarový efekt Octamizer DLX, se dnes podívám na inovovaný kompresor TLC, který je zase o něco blíže nám basistům, protože nechceme zaostávat za kolegy kytaristy v počtu jejich krabiček v pedalboardu a v kráse a mohutnosti jimi vylouděných zvuků.

Prozkoumám proto novou verzi kompresoru s typovým označením TLC DLX od firmy Aguilar, kteroužto jistě netřeba basistům představovat. Její špičkové aparáty, hlavy a boxy používají špičkoví hráči celého světa.

TLC Compressor EQ DLX má podobu klasické kytarové krabičky snadno umístitelné do vašeho pedalboardu. Přístroj je vyrobený z masivního černě-matného kovu včetně osmi knobů, kterými ovládáme parametry efektu. Popisky jednotlivých funkcí jsou vyvedeny v bílé barvě a jsou dobře čitelné i za horší viditelnosti. Rysky na černě-matných knobech jsou též bílé. Zbytek grafického desingu – vodící linky a typové označení přístroje – je světle modrý.

Jako u Octamizeru DLX i zde je inovace modelu vzata velmi důsledně. Kompresor obsahuje DSP platformu s vlastními algoritmy, disponuje velmi nízkou hladinou šumu i při extrémních nastaveních a rozšířenou funkcionalitou ovládání. Má navíc i LED ukazatel redukce gainu. Malým/velkým bonusem je pak možnost širokopásmového equalizeru a nastavení paralelní komprese, tedy poměru mezi komprimovaným a čistým signálem. Všechny funkce lze samostatně ovládat výše zmiňovanými osmi potenciometry. Kompresor TLC má rozměry: šířka (146 mm), výška (bez knobů) činí 39 mm, hloubka 82 mm a pro úplnost: váží 465 g.
Obrázek

Čím TLC ovládat
Kompresor aktivujete sešlápnutím celokovového nášlapného přepinače ENGAGE/MUTE (sešlápnutí/umlčení) umístěným v levé spodní části vrchního ovládacího panelu. O aktivitě efektu informuje modrá LEDka, která se nachází nad tímto nášlapným přepinačem.

Následují parametry horní řady zleva: THRESHOLD – práh komprese, ATTACK – náběh (doba, kdy kompresor zareaguje snížením hlasitosti poté, co signál překročí nastavený práh), RATIO – kompresní poměr (poměr snížení hlasitosti signálu, který překročil práh komprese), RELEASE – uvolnění (návrat signálu na původní úroveň poté, co přestane být kompresorem tlumen, BLEND – mix efektovaného sinálů s čistým (paralelní komprese) DRY/CMP.

Spodní řada zleva: BASS – zesílení basové frekvence, TREBLE – zesílení výškové frekvence,
OUTPUT – optimalizace hlasitosti po kompresi (často dojde vlivem komprese k poklesu signálu, který je následně třeba dorovnat. Někdy tato funkce bývá nazývána Gain Make Up.)

Poslední prvek, kterým přístroj disponuje, je LED stupnice s deseti barevnými LEDkami (pět zelených, tři žluté a dvě červené). Tato stupnice ukazuje zprava doleva. Někomu to může přijít divné, ale je to tak. Jde o tzv. „atenuační škálu“, která znázorňuje útlum signálu během komprese (Atenuace). Komprese je úzce vázána na parametry Threshold a Ratio, pomocí nichž zpracujeme neučesanou dynamiku dle svého vkusu.

Jak TLC zapojit
Stejně jako Octamizeru, i zde se nachází kovové jackové zdířky: vlevo – OUT, vpravo – In, na zadní straně efektu. Mezi nimi je zdířka pro adaptér či konektor z pedalboardu (9 V, 500 mA). Efekt nelze napájet pomocí baterie.

Testujeme, komprimujeme
O tom, že kompresor je pro běžné muzikanty někdy tak trochu oříšek, už toho bylo řečeno dost.
Pojďme se tedy kompresorů nebát a hledat správná optimální nastavení. Testování jsem započal velice jemným nastavením: Threshold 25 %, Attack 25 %, Ratio 2:1, Release pak též na 25 %. Poměr mezi původním a komprimovaným signálem jsem nastavil na 100 %. Toto nastavení kompresoru je velice jemné vůči signálu a kompresní omezení téměř neznatelné. Jde v podstatě o jemné omezení drobných signálových špiček, které zvuku nikterak nepřidávají, ale naopak mohou jít do clipu a dělat neplechu. Při nahrávání do digitálu je dobré tlačit signál co nejblíže k 0, aby byl headroom co nejmenší a signál co nejvíce promodulovaný. Tato jemná komprese je jednou z cest, jak si zpříjemnit basový život. Na LED stupnici mi při tomto nastavení problikávaly dvě až tři zelené LEDky.

Při další úpravě jsem zdvihl Threshold na 50 % a Ratio na 8:1. Attack a Release jsem ponechal na 25 %. Zde již byla komprese citelnější a slyšitelnější. Též došlo k jemnému úbytku celkové hlasitosti. Proto jsem ji přidal pomocí funkce Output. Zapnutím a vypnutím efektu jsem kontroloval celkový výstup signálu. Když jsem pootáčel potenciometrem Attack doprava, zvuk se změkčoval úbytkem prvotního nárazu signálu. Vyšším nastavením Release zamezíte kolísání zvuku – tv. pumpování. Pokud byste náhodou měli pocit, že zvuk basy jako by ztratil tlak, máte k dispozici širokopásmový equalizer, kterým tuto „placatost“ vpohodě můžete dorovnat a získat zpět onu plnost signálu. Rovněž můžete pomocí parametru Blend kompresi signálu zeslabit a smíchat s neupraveným signálem. Toto je opravdu na delší hraní a kombinační možnosti jsou téměř nevyčerpatelné.

Zesílil jsem Threshold na 75 % a Ratio na zhruba 10:1. Toto nastavení je vhodné pro agresivnější hru například trsátkem. Hlasitost je držena v rovině, nedochází k výstřelům špiček. Pokud však máte pocit, že to stále není dost srovnané, můžete pomocí Attacku a Release toto kolísání uhladit. Pomocí dvoupásmového equalizeru převzatého z preampu Aguilar DB 925 signál uděláte mocný a jasný. Já osobně však nejsem milovníkem příliš zmačknutého zvuku, který ztratil svou přirozenou dynamiku a plnost.

I když používám ve studiu kompresory velice často, vždy chci, aby nástroj zářil. Kompressor TLC EQ DLX je však navržen velice sofistikovaně a i více komprimovaný signál si zachovává svou muzikálnost a dynamiku. Na pódiu si například můžete přednastavit zvuk pro velmi razatní slapové figury, protože s těmi je někdy problém. Mají ostré špičky a zvukaři vystřelí do celkového obrazu. On pak basu trochu stáhne a tím dojde k propadu celkového tlaku rytmiky. S použitím našeho kompresoru se této situaci elegantně vyhnete.

Pokud byste nastavili Threshold na 75 % a Ratio na 20:1 až nekonečno, už nebudete mít kompresor, ale limiter. Ten srovná signál do naprosté roviny a nepustí vůbec nic. Myslím, že spousta agresivnějších basistů tvrdých stylů i tuto možnost využije. Opět zde můžete pomocí poměru mezi neupraveným a upraveným zvukem a equalizeru hledat tu správnou a vám vyhovující cestu. TLC skvěle poslouží i ve studiu, kde díky všem myslitelným parametrům docílite parádního zvuku. Je mnoho typů kompresorů. TLC je dle mého názoru model VCA.

Závěrem
Kompressor TLC EQ DLX je skvěle navržený, bytelně až téměř nezničitelně vyrobený. Díky přitomnosti všech ovládacích parametrů, kterými disponují profesionální studiové kompresory, si můžete vytvářet zvuk od lehké vyhlazovací komprimace až po hustě stlačený signál. Koupí tohoto přístroje rozhodně neprohloupíte.

P.S.: Pro seznámení doporučuji zhlédnout tato videa. Uvidíte sami, jak TLC EQ DLX funguje.
Výrobce: Aguilar
Zapůjčil: Music-Park s.r.o.

Petr Los
PROFIL AUTORA: Petr Los dipl.um.
Navštěvoval Pedagogickou fakultu v Ůstí nad Labem. Zde intenzivně studoval hru na klavír a kompozici. Po revoluci přesedlal na baskytaru a kontrabas a vystudoval Státní konzervatoř v Teplicích, obor Hra na kontrabas. V 90. letech se věnoval tvorbě filmové a scénické hudby. Vytvořil hudbu pro film několikanásobného cyklotrialového mistra světa Josefa Dresslera – Golden Bike a pro mnoho dalších výukových a reklamních filmů a spotů. Jako baskytarista a kontrabasista hrál v kapelách St.Woody a Lingers, se kterou vydal tři alba u společnosti Indies Records. V současnosti vyučuje v ZUŠ Česká Lípa hru na kontrabas, baskytaru a klávesy, příležitostně hostuje v symfonických orchestrech, a spoluprovozuje nahrávací studio WonderLost.

Odpovědět