Kompaktní inovovaný baskytarový oktávový generátor od americké firmy Aguilar, v rozměrech běžné baskytarové krabičky do pedalboardu.
24. 3. 2026
Dovolím si vás v dnešní recenzi seznámit s oktávovým generátorem, muzikantskou hantýrkou řečeno – „oktaverem“ od firmy Aguilar. Od původního efektu Octamizer se se tento inovovaný model zásadně liší. Některé audiofirmy u svých produktů změní maličko facelift, upraví trochu parametry, ovládání a inovace je vpodstatě ukončena. Hoši od Aguilaru vzali předělávku původní verze opravdu zgruntu. A to oni často, rádi a dobře.
Oproti původnímu modelu je náš nový Octamizer situován do šířky (146 mm); výška (bez knobů) činí 39 mm a hloubka 82 mm. V pedalboardu tedy zabere díky své orientaci trochu více místa. Celý efekt je vyroben z masivního kovu, a to i včetně šesti knobů k potenciometrům a třem nášlapným přepínačům.
Na horní desce je umístěno šest ovládacích potenciometrů osazených (jak již bylo řečeno) kovovými knoby s protiskluzovým vroubkováním a tři nášlapné kovové stříbrné přepínače. Každý z přepínačů má přiřazenu modrou indikační LEDku. Je potřeba výrobce pochválit, že nepoužil ony děsivě zářivé LEDky, které někteří výrobci tak rádi používají a které jsme my, uživatelé, pak nuceni něčím přelepit a ztlumit pak jejich oslnivé světlo.

Jaké možnosti tedy Octamizer hudebníkovi skýtá
Začal bych s popisem zcela netypicky, a to od prostřední dvojice potenciometrů CLEAN FILTER a CLEAN LEVEL. Jedná se o velice chytrý korekční filtr, který můžete použít zcela samostatně bez nutné aktivace generátoru spodní či horní oktávy. Pokud ponecháte oba potenciometry v poloze 12.00, zvuk se nemění. Pokud však Clean Filterem otáčíte doleva, nastavujete určitou konkrétní basovou frekvenci, kterou pak potenciometrem Clean Level zesílíte dle vlastní potřeby. Pokud otáčíte naopak doprava, zesílí se vámi vybraná výšková frekvence. Celý tento filter aktivujete sešlápnutím prostředního nášlapného přepinače ENGAGE/MUTE (sešlápnutí/umlčení). Vpodstatě se jedná o princip equalizeru Bell s možností zesílení určitého pásma. Asi nelze přímo hovořit o semiparametrickém equalizeru, ale princip je hodně podobný. Využití tohoto filtru si umím představit například při nutnosti vypíchnutí určitého basového úseku nebo při sóle. Prostě sešlápnu, zvuk zmohutní a hlasitostně se nakopne. Navíc barva tohoto filtru je velice příjemná a kulatá (samozřejmě při použití spodní frekvence).
Pokud však podržíte první spínač o trochu déle, změní LEDka barvu na červenou a dojde ke změně charakteru zvuku. Máte k dispozici celkem dvě barvy: první je klasický „sweep“. octaver, zatímco druhá barva má blízko k vintage děliči oktáv, a tím ke zvuku analogového syntezátoru. Je pak na každém basistovi, co bude upřednostňovat. Mě z hlediska širšího použití, oslovovala více první, tradičnější barva, ale i ten synťák bych asi uměl někde použít.
Když déle podržíte prostřední spínač, tak i tam se modrá LEDka změní v červenou a vy se nyní nacházíte ve funkci MUTE. To ale neznamená, že by došlo k umlknutí zvuku. Je eliminován pouze váš původní neefektovaný signál a zůstává efektovaný. Zvuk tak dostane nekompromisně syntezátorový nádech a vy můžete začít mastit elektronicky-syntetické groovy ostošest. Někoho to nemusí vůbec zaujmout, ale někdo z toho může být naprosto nadšen.
Předposlední potenciometr je UP FILTER (horní filtr) a poslední pak UP LEVEL. Bystrý čtenář již jistě pochopil, že tato krabička nebude umět generovat nejen na spodní oktávu, ale i horní, což už není tak úplně tradiční. Pokud oba intervaly (spodní i vrchní oktávu) zkombinujete, dostanete zvláštní syntetický sound vhodný například pro sóla či expresivní vyhrávky. Tuto funkci aktivujete spínačem Oct UP (LEDka svítí modře).
Pokud vypnete oba generátory oktáv a kratince podržíte prostřední spínač, aktivujete skutečnou funkci MUTE. Basa přestane hrát. Můžete pak dle libosti zapínat spodní nebo horní oktávu (bez původního signálu) a pokud zvládnete nášlap oběma nohama naráz, tak spustit oba generátory bez vašeho původního signálu. Rozhodně netvrdím, že by tento efekt byl určen každému basistovi. Zde se bude jednat spíše o zkušené hráče a specifický hudební styl. U tohoto efektu máte k dispozici obě krajní polohy a s nimi si můžete pohrávat do aleluja. Mně se vyplatilo hodně nasypat spodní oktávu a vrchní jen zlehounka přimáznout do celkového zvuku, který se tímto rozsvítil a ohraničil.
Co se konektivity týká, je Aguilar rozumný a nadělil uživateli na zadní straně (rozumné, že né zboku, protože by celý efekt i s jacky po stranách byl už hodně široký) pouze dvě jackové zdířky vlevo – OUT, vpravo – In. Mezi nimi se pak nachází zdířka pro adaptér či konektor z pedalboardu (9 V, 500 mA). Elekt nelze napájet pomocí baterie, ale pouze příslušným adaptérem.
Veselé pobrnkávání
Myslím, že oktaver zase tolik basistů běžně nepoužívá, ale já zrovna patřím mezi nadšené uživatele tohoto efektu. Používám ho však funkčně. Když potřebuji zahrát nějaké vyhrávky či riffy ve vyšší poloze a kapela by tak ztratila spodek, aktivuji oktavér, když se vracím zpět do hlubokých poloh, vypínám ho, aby zvuk nehučel. Tím se mi daří (skoro) udržet basovou barvu na celém spodku a nemusím tedy jen drhnout hluboké tóny.
Testovat jsem započal tím, že jsem parametry efektu nastavil tak, aby zvuk při aktivaci efektu byl stejný jako zvuk neaktivovaný. Když jsem sešlápl Engage, signál neměnil barvu ani hlasitost.

Jako druhý zvuk jsem aktivoval Clean Filter. Při tomto nastavení se zvuk přikopne, zvýrazní se spodní frekvence. Toto jemné nastavení je dobré pro vyhrávky, které potřebujete vypíchnout.

Nastavení pro samotný octaver jsem vytvořil na dalším obrázku. Zde jsem nastavil Down Level na 50% a Down Filter na 25%. Abych zvuk ještě více upevnil, použil jsem skvělého Clean Filteru, který je velice příjemný a kulatý. Obě vrchní fukce zůstaly samozřejmě staženy.

V následujícím nastavení jsem uplatníl oba filtry. Zvuk jsem rozšířil jak do hloubky, tak i do výšky. Stal se průraznějším, ale nebyl přitom přeefektovaný.

Následujícím setupu jsem pak zvýraznil výšky a pomocí Clean filteru dodal celkovému zvuku masívnost a kulatost. Opět zvuk, který by dobře seděl například v sólech.

V posledním nastavení jsem si pohrál s výrobou zvuku trochu električtějšího. Využil jsem mód číslo dva u spodního generátoru (syntezátorová barva) a pomocí funkce Mute eliminoval původní zvuk basy. Výsledkem byl přímo sekvencerový sound. Kdyby přidal z nějakého dalšího efektu například rezonanci a hall, získal bych zvuk prvotřídního analogového syntezátoru.

Závěrem
Pokud jsem měl v minulé recenzi na předzesilovač od Aguilaru výhrady k lesknoucím vrchním ploškám knobů a tím špatné čitelmosti rysek, zde tento problém není. Pološky sice nejsou fosforové, ale plošky jsou matné a čitelnost tak mnohem větší. Efekt je masivní, řekl bych téměř nezničitelný. Jeho ovládání je jednoduché, intuitivní a vysoce účinné. Je na každém basistovi, jaké zvuky dokáže do svých skladeb naroubovat. Mně se velmi líbí, že Octamizer cílí především na skupinu kreativních hráčů hledajících vlastní, neotřelý zvuk. Jen škoda, že za cenu efektu není přiložen originální adaptér.
Výrobce: Aguilar
Zapůjčil: Music-Park s.r.o.
Petr Los

PROFIL AUTORA: Petr Los dipl.um.
Navštěvoval Pedagogickou fakultu v Ůstí nad Labem. Zde intenzivně studoval hru na klavír a kompozici. Po revoluci přesedlal na baskytaru a kontrabas a vystudoval Státní konzervatoř v Teplicích, obor Hra na kontrabas. V 90. letech se věnoval tvorbě filmové a scénické hudby. Vytvořil hudbu pro film několikanásobného cyklotrialového mistra světa Josefa Dresslera – Golden Bike a pro mnoho dalších výukových a reklamních filmů a spotů. Jako baskytarista a kontrabasista hrál v kapelách St.Woody a Lingers, se kterou vydal tři alba u společnosti Indies Records. V současnosti vyučuje v ZUŠ Česká Lípa hru na kontrabas, baskytaru a klávesy, příležitostně hostuje v symfonických orchestrech, a spoluprovozuje nahrávací studio WonderLost.