Máte rádi a používáte zkratky?

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s kytarama
Odpovědět
Milan

Máte rádi a používáte zkratky?

Příspěvek od Milan »

Možná téma a otázka od věci, ale pokusím se to vysvětlit.

Nedávno jsem tu řešil s Luccy W. problém ohledně Tab, Tabs,....a vyplynulo z toho dost nedorozumnění (a pak nemám psát vysvětlující slohovky :D ).
Osobně zkratky nerad používám, tedy pokud to není v nějakém kontextu.

Co vám říká třeba zkratka LP?
Jsme na hudebním fóru a tak by většina z vás odpověděla Les Paul nebo Long play nebo Linkin Park.
Jenomže ona je to oficiální zkratka i pro:
-Labour Party (britská Dělnická strana)
-Leta Páně
-Latin Percussion
-Léčivý (léčebný) přípravek
-časopis společnosti Lease Plan
-označení přímého termotisku
-Lonely Plant (turistický průvodce)
-léčebný (lázeňský) pobyt
-lanový park
-označení určitého druhu železničních vagónů
-logopedická prevence

A nebo když se vás zeptám - co je to LP metal?
Ano, správně, je to ostravská firma, co vyrábí nábytek převážně z kovu.

Fenoménem dnešní doby jsou pro mě i zkratky na fórech - imho, lol, rulezzz, BTW a já nevím co ještě.

Jaký je tedy názor vás, mladší generace, na používání zkratek? Souvisí to s rychlostí života, nic nikdo nestíhá, přejímají se krátké fráze z angličtiny...???

Dejw

Re: Máte rádi a používáte zkratky?

Příspěvek od Dejw »

Zkratky neodmyslitělně patří k současné době, proti jejich používání nic nemám, pokud se jedná o ty běžně používané.

Daleko víc mi vadí tzv. wypatlanština. Téměř nesrozumitelný jazyk některých uživatelů internetu. Zvláštním znakem je náhodní střídání velikosti písmenek, totální ignorace pravopisu. :-D

Milan

Příspěvek od Milan »

Dejw píše:Daleko víc mi vadí tzv. wypatlanština. Téměř nesrozumitelný jazyk některých uživatelů internetu. Zvláštním znakem je náhodní střídání velikosti písmenek, totální ignorace pravopisu. :-D
WyPaTlAnShTiNa yE NeCo hRoZnEeEhO MuUuCk ;-** Toe WoDWazZz Woe!!!

Máš na mysli něco jako je moje modrá věta? To jsem ale dobrej, co?
No, zas tak dobrej nejsem, použil jsem Vypatlátor, překladač z češtiny do DebIlsHtiNY - http://www.vypatlator.cz/

deClaim

Příspěvek od deClaim »

Tak to je dobrý vypatlátor :lol: Kampak na to chodíš?:)

Dejw

Příspěvek od Dejw »

Lepší příklad snad ani Milan uvést nemohl. Jen mě hned nenapadlo, že se toho někdo chytne a vyzkouší psát tím nesmyslným jazykem.

Doufám, že se tato forma písemného projevu nerozšíří na fóru mezi dalšími uživateli. By pak hrozilo, že nebudeme schopní odpovídat na položené dotazy... :D

CreAtive_34

Příspěvek od CreAtive_34 »

Zkratky používám, ale s mírou (nebo Mírou? :-) ). Všeho moc škodí a češtinu mám rád, tak proč ji kazit ještě víc, že.

Milan

Příspěvek od Milan »

Dejw píše:Doufám, že se tato forma písemného projevu nerozšíří na fóru mezi dalšími uživateli. By pak hrozilo, že nebudeme schopní odpovídat na položené dotazy... :D
Tak v to taky doufám, ale je tam i zpětný překlad do češtiny, takže v tom by problém nebyl :D

Pokud by se ale tady takový dotaz našel, navrhuji zřídit sekci pro vypatlance a tam dotazy přesouvat.

deClaim -
Tak to je dobrý vypatlátor :lol: Kampak na to chodíš?:)
Kdyby o tom nenapsal Dejw, tak do dneška nevím, že se tomu oficiálně říká wypatlanština. No a pak jsem zkusil googlit (správně česky je použít vyhledávač Google :D ) a našlo mi to vypatlátor.

SpeedEX

Příspěvek od SpeedEX »

LP je jeste gramofonova deska :)

Azrael

Příspěvek od Azrael »

No tak wypatlanština, to je případ sám pro sebe, tu opravdu moc neLoWíSkUjU... :roll: Ale jinak zrkatky - sice neodbrovolně - ale používám taky... Prostě, jak to člověk všude vidí, tak pak je taky samý lol a rofl atd. No a asi bych se taky koukal komicky, kdyby mi někdo v chatu na fb napsal: Haha, to je tak vtipné, že se válím smíchy po podlaze... Tak asi je to holt znak naší doby...

Milan

Příspěvek od Milan »

SpeedEX píše:LP je jeste gramofonova deska :)
Tak názornější příklad nedorozumění díky zkratkám tu nemohl vzniknout :D
O dlouhohrající gramofonové desce LP (Long play) jsem tady psal ve svém úvodním příspěvku :D
Co vám říká třeba zkratka LP?
Jsme na hudebním fóru a tak by většina z vás odpověděla Les Paul nebo Long play nebo Linkin Park.
To není nic proti tobě SpeedEXi, chyba je na mé straně a utvrdilo mě to v tom, že není nad to psát hezky česky. I když je to delší.

Odpovědět