Co vás přivedlo k hraní na kytáru? :)

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s kytarama
Milan

Re: Co vás přivedlo k hraní na kytáru? :)

Příspěvek od Milan »

Hezké a poučné čtení.
Plně se ztotožňuji s objevováním hmatníku. Měl jsem dříve tendenci se naučit boxy pentatoniky, ale posleze jsem zjistil, že tóny pentatoniky nevědomky používám. Prostě mi tam jiné tóny nesedí.
A o tom, že lidová písnička nebo vážná hudba může být slušné country nebo metalová vypalovačka, tak o tom není sporu.
A stačí si poslechnout Beatles, Presleyho a nebo Status Quo a zjistíme, že rokenrolová a bluesová dvanáctka je všudepřítomná.

Ol'Dawg

Příspěvek od Ol'Dawg »

No vidíš, já ani nedoufal, že to někoho zaujme. Mám totiž takový trochu stísněný pocit, když koukám, jak 75% kytaristů jsou elektrikáři a ještě víc lidí si myslí, že akustika je dobrá tak k ohni a elektrika je vyšší stupeň kytarování... Naprostá drtivá většina lidí si myslí, že hraní na kytaru je o akordech, ale přitom je to jinak, kuk na dva z mých oblíbenců:

http://youtu.be/lyHhOabhVQM
Koukni na tu práci levý ruky. Páni profesoři by řekli, že je to chyba, že ten chlap hraje šílenou silou... Ale Peter tak hraje, protože tu sílu má!
http://youtu.be/3mwFA56dKP8
Srandista Doyle. Tuhle ukázku jsem vybral kvůli tomu krásnýmu B benderu na hlavě. Hrát se dá kdekoli...

Tak si říkám, jestli tu náhodou nejsem jako kapr mezi neonkama, když obdivuju tohle...
P.S. Tag [youtube] mi nějak nechce fungovat.
http://www.kytara.net | http://www.facebook.com/pages/Akustick% ... 5?filter=3
kytara Martin D28 + L. R. Baggs Lyric, combo AER Alpha, Shubb capo (S1, C7b, C8b), Elixir 0.12-0.56 PB, Golden Gate pick, Saddle thumbpick

Milan

Příspěvek od Milan »

Já s úctou a pokorou vzhlížím ke každému, kdo umí vyloudit z jakékoliv kytary pár souladících tónů. Sám podle sebe vím, jaká je to řehole a nebyl mi tento talent shůry dán.
A i když hraju na elektriku, tak právě akustiku považuji za vyšší level než elektriku.
Občas se nestačím divit, co někteří s akustikou dovedou. U elektrické kytary se to jaksi předpokládá.
Už jsem o tom tady někde psal - o tom, jak jsem dostal před 30. lety k narozeninám Cremonu Luby a jak jsem před rokem a půl začal žhavit elektriku. Takže srovnání jakéstakés mám.
No a pan Peter (příjmením Krysař ??) u toho hraní vypadá, jako by se hrozně nadřel. A nejen levou rukou. Ale asi opak bude pravdou.

Dejw

Příspěvek od Dejw »

Osobně se neztotožňuji s názorem, že akustika patří k ohni a elektrická kytara představuje nějaký pomyslný vyšší stupeň kytarování. Každý kytarista má právo svobodně si vybrat druh nástroje, na který bude hrát a styl, jemuž se bude věnovat.

Hraní u ohně je na fóru zmiňováno poměrně často, ale přichází s tím právě ti, co objevili u ohně lásku ke kytarám. Takových uživatelů je možné tady najít poměrně dost. Pokud se jim líbí ta atmosféra a je to pro ně dostatečná motivace pro koupi nástroje, tak proč ne. Rozhodně to nebudeme nikomu zazlívat. Hraní je hodně příjemný způsob trávení volného času. Pokud si daný jedinec vybere elektriku, protože chce hrát spíš rockovější hudbu, ve které tento typ kytar využíván, tak ať si ji prostě koupí. Ale rozhodně to neznamená, že by měl být označen za nějakého s prominutím "méně kvalitního hráče".

Přijde mi naprosto zcestné snažit se rozdělovat kytaristy na ty, co hrajou na akustiku a elektriku a ještě navíc rozlišovat, kdo má nějakej vyšší level hraní. Kde to jako jsme?? A hlavně - k čemu je to dobrý??

Rozdíly v technice hraní je nekonečné téma, jelikož každý kytara má svůj osobitý styl, který se promítá do způsobu jeho hry na nástroj.

Ano, hraní není jen o akordech, ale i přes tento fakt velké procento kytaristů akordy začíná. Já jsem tímto způsobem taky začínal a doporučuji ho i ostatním. Nevidím na tom nic špatného, člověk se tím naučí ovládat prsty. Stále si živě pamatuji, jaké jsem měl na začátku problémy, které jsem postupěm času odstranil. Drtivá většina z nás hudební vzdělání nemá a neabsolvovala ani žádnou ZUŠ. Hrajeme, protože nás to baví...

Pokud někomu vadí můj přístup k hraní, tak jsem ochotný se vzdát hodnosti učitele a ponechat si pouze administrativní práce pro udržování pořádku na fóru.

Milan

Příspěvek od Milan »

Dejw píše:Pokud někomu vadí můj přístup k hraní, tak jsem ochotný se vzdát hodnosti učitele a ponechat si pouze administrativní práce pro udržování pořádku na fóru.
Tak tenhle odstavec jsem si musel přečíst 3x a přesto nevěřím svým očím.
Dejwe, tady nikde nepadl ani stín negativní kritiky o tobě, tvém stylu hraní nebo přístupu k hraní. Tedy pokud mohu mluvit za své příspěvky. A ani jsem to nevypozoroval u někoho jiného.

Já osobně jsem vyjádřil názor, že akustika je pro mě vyšší level než elektrika. Ano, je to můj názor který vychází z mých krátkodobých hudebních zkušeností.
A kvůli tomuhle mému nepodstatnému a pro lidstvo zbytečnému názoru :) se nikdo nemusí s prominutím urážet a pokládat tady funkce.
To abych se tady za chvíli bál napsat článek třeba o power akordech, protože někdo jiný je považuje za primitivní a preferuje jen kvintakordy.

A jestli jsem to Dejwe celý špatně pochopil, tak se omlouvám.

EDIT: Osobně nedělám rozdíly mezi hráči na akustiku a elektriku. Což jsem snad důrazně označil ve svém předchozím příspěvku:
Já s úctou a pokorou vzhlížím ke každému, kdo umí vyloudit z jakékoliv kytary pár souladících tónů.

Dejw

Příspěvek od Dejw »

Nejde sice o mou osobní kritiku nebo narážky na mou osobu, ale po přečtení pár posledních příspěvků v tomto tématu mi to přišlo, jako že jsem se posledních pár věnoval podřadnýmu způsobu hraní na kytaru, když se aktivně nevěnuji hře na akustickou kytaru...

Nelíbí se mi vyzdvihování určité skupiny kytaristů na úkor jiné. Mrzí mě to hlavně z pohledu kytaristy, který se vydal cestou hraní na elektrickou kytaru, protože mám rád tvrdší kytarový styly. Moje začátky byly učení akordů a postupný rozvíjení hraní. Dopracoval jsem to do současné fáze, kdy stále nejsem spokojen se svým kytarovým skillem a jsem si zcela vědom toho, že je přede mnou ještě hrozně moc věcí k učení.

Poslední odstavec mého příspěvku byl myšlen zcela vážně. Nerad se věnuju věcem, které nemají smysl. Pokud směřuju lidi špatným směrem, tak nemá cenu, abych v tom pokračoval dál...

Milan

Příspěvek od Milan »

Dejwe, nějak si nechceme rozumět.
O podřadném způsobu hraní a o vyzdvihování určité skupiny kytaristů tady mluvíš jen ty.
Ty sám jsi tady několikrát zdůrazňoval, že se nezlobíš za jiné názory, protože od toho tu fórum je.
Já v tom vidím spíš jakýsi tvůj pocit podrývání tvojí autority a znevažování tvé práce tady na fóru. Šeredně se pleteš, já osobně uznávám tvoje teoritické a praktické znalosti a dovednosti co se hudby a kytary týká.

Několikrát jsem tu psal, že mám tohle fórum rád. A protože mi na něm bude záležet i v budoucnu, tak tu nechci dále šířit svoje názory, které jdou proti někomu.

Takže bez urážení a v zájmu tohoto fóra je tento můj 419. příspěvek poslední.

Ol'Dawg

Příspěvek od Ol'Dawg »

Proč jsem vůbec psal svůj poslední příspěvek? Tak trochu jsem se tady v "Kecárně" svěřil se svým pocitem osamělosti, izolovanosti. Narážím tu na to, že u nás v Čechách jsme 100 let za vopicema, protože třeba na busking (= pouliční hraní) se tu pohlíží jako na žebrotu, Karlův most (kde jsem taky kdysi hrával) má na věky propachtovaný jakýsi podivný spolek, který by tě ještě zkasíroval, kdybys tam dneska chtěl hrát, do jamování se tu nikdo nehrne (viz jeden topic, který jsem tu založil), kytarové workshopy jsou tu vzácností a pokud jsou, tak jako vícedenní akce s nekřesťanským vstupným a když se někde hraje, tak se člověk sice pokusí se domluvit emailem a dostane se mu odpovědi, že je stráááášně srdečně vítán, ale když se zjeví starý pes s bílou tlamou (Ol'Dawg), tak na něj koukají jak na beznohé tele. Když si pak starý pes dá pivíčko a do tlamy cigárko, vidí na přítomných odpor a zhnusení. No a když to pes zmáčkne a dělá hodně věcí jinak, než jest obecným zvykem, tak půlka lidí zírá s otevřenou [ústy] a ta druhá nevěřícně kroutí hlavou. Ukázky jsem tedy připojil proto, abych ukázal, co se mi líbí a co ti muzikanti dělají trochu jinak, když už tu tak melu o té jinakosti...

S tím sortováním na "levely" a pohledem na akustiku jakožto na lehce podřadnou, začátečnickou věc jsem se fakt setkal. Bylo to na konkurenčním fóru http://hudebniforum.cz/. Tobě se, Dejwe, to akorát povedlo otočit a interpretovat tak, jako že se někdo trefuje do tebe. Já tě chci ujistit, že tohle jsem nikdy nechtěl. Dobře vím, že spousta lidí nahlíží na metal a další "tvrdé" styly jako na "nemuziku", ale to je snad jejich problém, ne tvůj! Každý máme své posluchače! Je snad přirozené, že někdo něco rád a něco jiného nemusí, ale proč se kvůli tomu durdit? Třeba teď nedávno se Jaro Slávik v Talentu vyjádřil v tom smyslu, že česká country je pomsta a stupidní šaškování v kovbojských kloboucích a já mu musel dát za pravdu, i když jsem velký fanda country - ale té české fakt ne a stejně tak ne té moderní americké, lízlé beatem. Lidé prostě bývají kritičtí jak vůči určitým individuálním projevům v žánru, který milují, tak jsou schopni odmítnout celý žánr jako takový (třeba dechovku). Klidně můžu mít alergii na Evu a Vaška, ale když se na ně podívám jako na muzikanty, musím konstatovat, že umí a že jsou to vynikající profesionálové.

Josef Růžička, jehož tým jako první v Evropě postavil elektrickou kytaru a na ni hrál dokonce i legendární George Harrison, řekl: "… spousta elektroniky, místo vylepšovačů se používají zkreslovače, všechno musí hodně drnčet a řvát. To mi nesedí – jsem muzikant, ale vypínám radio. Dneska se mladý kluk za rok naučí deset akordů, stačí mu to a když na jevišti dělá šašky, je slavný...". Já s ním z duše souhlasím a mám se za to stydět? Mám si připadat, jako když se do někoho navážím?

A vážení, Dejwe a Milane - já jsem tu na fóru nový a už jsou kolem mě vlny, už se tu slibují poslední příspěvky a skládání funkcí učitele. Ale nejmenuje se tahle rubrika náhodou "Kecárna"? V žádném případě jsem nechtěl vypustit džina z flašky. Dejwe, jak bych mohl kritizovat něčí způsob hraní, když ho ani neznám? To přeci nemá logiku!
kytara Martin D28 + L. R. Baggs Lyric, combo AER Alpha, Shubb capo (S1, C7b, C8b), Elixir 0.12-0.56 PB, Golden Gate pick, Saddle thumbpick

Dejvis

Příspěvek od Dejvis »

Pánové, já si myslím, že to tu naprosto zbytečně moc hrotíte! :)

Mně osobně se líbí naprosto všechno od klasiky až po nejtvrdší druhy metalu a je mi při tom naprosto jedno, jestli se zrovna to či ono hraje na akustiku či na elektriku... :roll: Uznávám každého, kdo něco umí opravdu dobře a dle mého vůbec nemá smysl to takto rozdělovat... ;) Kdo má raději country, bude asi hrát country na akustiku, já mám zase blíž k rockové hudbě a tak se snažím trénovat a učit se co možná nejvíc na elektrickou kytaru. Hodně mě ale také láká i bluegrass a časem bych se dokonce moc rád vrátit zpět ke klasické kytaře! Prostě si nechávám vrátka otevřená pro všechny hudební směry! Jen škoda, že jsem s hraním nezačal už o pár let dřív, měl bych určitě mnohem hlubší základy. :( Řekl bych ale, že ten potenciál akustické kytary je prostě jinde a přes posledních padesát let holt ve velké míře určuje směr hudby a kytarové hry elektrická kytara, to je holý fakt! :)

Ovšem když někdo umí, tak umí, ať už má v ruce cokoliv... :P

Milan: Rozhodně nemá smysl zde končit! To by byla po tom všem zde opravdu velká škoda!
Navíc kvůli takové maličkosti a vlastně spíš asi jen nedorozumění! :!:

deClaim

Příspěvek od deClaim »

???
Hoši to snad ani nemyslíte vážně :shock:

Tobi

Příspěvek od Tobi »

Vy mi teda dáváte :( já nestíhám ve škole, musím se učit, dělám teď důležitý zkoušky a místo toho tady musím napsat, že tohle fórum bylo vytvořené pro kytaristy! Že věcí, kolik nás dělí, je stejně jako témat, co tu jsou, ale věc, která nás spojuje je samo fórum. Hra na kytaru! Hraju, hraješ, hrajeme.. Proto tu jsme. Protože jsme se zamilovali do tohohle nástroje. Do jeho strun. Do jeho zvuku. A chceme být lepší. Pořád.

Jsem jeden z těch, co to tady založili. Tehdy ještě byl web mojekytara.cz - tam jsme začínali. Janny, Smajda a já. Bylo tam ale nefunkční a hloupý fórum a admin s tím nic nedělal, tak jsme si řekli, že takhle ne. Že budem mít vlastní diskuzi. Prvně jsme se pokusili o rozběhnutí na webzdarma.cz. To ale nevyšlo, forum padalo a nebylo stabilní. A pak přišlo kytaraforum.cz - zařízeno, zprovozněno a hlavně naše. Nás všech.

Nechci, aby tady někdo pracoval proto, že musí. Vždycky jsem to dělal tak, že když mi někdo napsal - Hele, něco tu nejede, já to umím a rád pomůžu. - Tak dostal práva a dělal. Když ho to přestalo bavit, tak odešel. Takhle to tu funguje. A nehodlám to měnit. Jo, jsou tu lidi, kteří pracujou víc a kteří pracujou míň. Sorry, mám taky svoje období, kdy od rána do večera piju kafe, abych zvládnul alespoň stát a přiznávám - je to vidět na mojí návštěvnosti. A aktivitě. Posledních pár měsíců prohlížím kategorii "Bez toho to nejde" a příspěvky ve "Vedení fóra", protože víc nestíhám. Přeju si ale, aby lidi, kteří jsou tu nonstop i lidi, kteří jsou tu jednou měsíčně, byli na stejné úrovni. Přeju si to jako spolutáta fóra.

Nikdo tu není lepší! Vážím si, velmi si vážím každého, kdo tu pomáhá začátečníkům. Ale stejně si vážím začátečníků, kteří tu hledají rady. A stejně tak si vážím každého, kdo napíše byť jedno písmenko. Třeba jenom - Ahoj, jsem tu nový. Díky. - Těm všem děkuju a vážím si jich. Bez rozdílu, stejně.

Tak. Myslete na to, že jsme tu všichni kytaristi. Že to nás baví, to nás spojuje a to je to, proč tu jsme.

Tobi

Ol'Dawg

Příspěvek od Ol'Dawg »

Přátelé, já bych byl proto, abychom si v klidu a bez emocí popovídali o tom, jak na nás která hudba působí a emoce si nechme až na ten okamžik, kdy hudba zazní a my ji začneme vychutnávat. Myslím, že je to pro naše hraní důležité, ono totiž není možné říct, že ten či onen je lepší, než někdo jiný a nakonec o tom to vůbec není.

Mnohdy hráč, který je prokazatelně méně technicky vyspělý, zanechá mnohem lepší a hlubší dojem, než profík perfekcionista. Ono totiž záleží na tom, co do té muziky hráč dává a jak to "něco" dokáže posluchače oslovit (někdy chytit za srdíčko, jindy předat myšlenku). Poměrně často jsou vychytané licky nebo náročné techniky nanic a neuspějete s nimi, ani kdybyste měli ruce jako lemur. Je to skoro pravidlo při akustickém hraní v nějakém klubu nebo v hospodě, kde je trochu hlučno. Pak vám nezbude nic jiného, než trsátko a primitivní strumming, můžete tak maximálně přiznat basovou linku, ale toť vše. Takže ono to často chce cit pro situaci, jinak nebudete moc slyšet, nanejvýš vám někdo vynadá za machrování...

To působení hudby je nesmírně důležité. Já snesu všechno, od sakrální hudby až po trash metal, zkousnu dechovku i Evu s Vaškem, ale spoustu z toho zrovna nemusím. Jediný problém mám s hudbou, která probouzí agresivitu a násilnické chování, to pak mažu pryč. Někdy bývá hudba podružná a na prvním místě jsou efekty a šou, ale to je už z jiného soudku...

#gpmlakeproject

Příspěvek od #gpmlakeproject »

Chalani na rovinu...
U vás v Čechách je na to pekný výraz "klátit baby" :-) po slovensky to znie o dosť drsnejšie. Úplne seriózne. Som dieťa 79, zdravú pubertu som zažíval v čase Guns, Nirvany, Pearl Jam, Green Day, Off Spring, vtedy baby leteli aj na prázdne vrecká, stačilo mať správny look, flanelku a potrhané rifle.

Nakoniec som u tej muziky ostal, dokonca aj s jednou super rockerkou, ktorá ma pre moje hobby aké také pochopenie, čo je dosť podstatné. Veď to poznáte aj sami, gitara je ako nevyliečiteľná choroba. Ostáva s vami do smrti :-)

Odpovědět