Dotaz

Riffy, sóla, techniky, cvičení... aneb praxe všeobecně
Odpovědět
Tommy83

Dotaz

Příspěvek od Tommy83 »

uvádíte, že například vybrnkávání pimiami se hodí k písničce "Až mě andělé", nebo že pi[ma]i
se hodí k "Zítra ráno v 5". Chci se zeptat jak poznám, které vybrnkávání se hodí ke které písničce? :thx:

Smajda

Re: Dotaz

Příspěvek od Smajda »

ahoj, podle sluchu a hudebního citu :D zní to všeljak, ale ani já nejsem velký hudebník, prostě pustím písničku a hledám který vybrnkávání tam zhruba je a zkouším nějak improvizovat až se trefím :) nebo alespoň přiblížím 8-)
Takovej malilinkatej kytarista Šmajdíček :)

Podpoře prosím fórum přidáním banneru na váš web.

Tobi

Příspěvek od Tobi »

dobrá otázka. nejlepší je mít hodně nahráno, pak to přijde prostě samo.

jinak obecně platí, že písnička má určitý rytmus (je na určitý počet dob) třeba 4/4 (znamená 4 čtvrťové doby na 1 takt) nebo 6/8 (znamená 6 osminových dob an jeden takt) - je to v teorii určitě někde.. a pak prostě hraješ tak, abys měl v jednom taktu (v písničce zítra ráno v pět připadnou na "zítra ráno v pět" 2 takty) počet brnknutí o strunu rovný počtu dob. př.: již zmíněná zítra ráno v pět, je v taktu 4/4 (4 čtvrťové doby na 1 takt), na "zítra ráno v pět" připadnou 2 takty, to znamená 2*4 = 8 brnknutí o strunu za tu dobu, co zpíváš "zítra ráno v pět". rytmus jsem napsal pi[ma]i, což je:

1. takt (zítra ráno):
1. doba: p
2. doba: i
3. doba [ma]
4. doba i
2. takt (v pět):
stejně jako 1. takt

spíš to chce ten cvik a cit pak.. jsem rád, že ses zeptal, protože můžu klidně napsat vybrnkávací rytmus k písničce, ale když to budeš umět napsat sám, je to hezčí :)) zkusim to nějak sepsat rozumně a dát do lekcí pro začátečníky :) ale až o víkendu :roll:

Smajda

Příspěvek od Smajda »

jaj tobi :D já ani nevím pomalu co to takt je, a stejnak to nějak vodposlouchám, hold jak píšeš, chce to mít hodně nahráno a pak to přijde samo jelikož už zhruba aspoň víš jak určitá struna zní (ale asi z nás nikdy nebude tommy emanuel, kterej skládá v letadle bez kytary jelikož si jen představí hmatník a už slyší ty tóny :D je to hold pan umělec :poklona: )
Takovej malilinkatej kytarista Šmajdíček :)

Podpoře prosím fórum přidáním banneru na váš web.

Janny

Příspěvek od Janny »

Tommy Emmanuel ze mě nebude ani kdybych se posra** :roll: :lol:

Tobi

Příspěvek od Tobi »

klid děti, ale trocha hudební teorie vás nezabije. a co vás nezabije, to vás posílí. o víkendu na tom máknu :P

Janny

Příspěvek od Janny »

Ano pane učiteli :poklona: :D

Tobi

Příspěvek od Tobi »

:D

Odpovědět