Ahoj, potřeboval bych poradit.
Chtěl bych začít hrát na kytaru ale bojím se že mě to přestane bavit. Po několika týdnech rozhodování jsem zjistil že bych to chtěl zkusit a tak jsem si o tom hodně četl. Představuji si že bych hrál rovnou na elektrickou kytaru jenže nevím, jestli by nebylo mnohem lepší začít hrát na akustiku. Na druhou stranu jsem četl, že nemá cenu hrát na nástroj, na který hrát nechci, protože by mě to od hraní jenom odradilo a na elektriku se prý začínat dá taky. Také jsem se již koukal na kytary, které bych si mohl koupit a rozhodl jsem se pro kytaru, za cenu kolem 10 000,-. Doma mám reproduktory a zesilovač, do kterého ten kabel půjde, takže kombo nepotřebuji. Kytaru bych chtěl asi značky Epiphone (líbí se mi Gibson ,ale nemám na něj) a to buď Tony Iommi SG (můj oblíbený kytarista je Tony Iommi) a nebo Explorer korina 1958. Byl bych moc rád, kdyby jste mi někdo doporučil nějaké dobré hudebniny v Praze nebo v Plzni a mezi těmito městy, kde mi obsluha oběktivně poradí, protože nemám žádného kamaráda kytaristu co by tam jel se mnou. U nás ve městě je ZUŠka tak bych chodil od září tam. Samouk být nechci, protože si navyknu nějaký zlozvyk a už se ho neodnaučím. Jsem zvědavý, co mi na tu elektriku řekne učitel. Děkuji předem za pomoc. :thx:
Potřebuji pár rad na začátek
Re: Potřebuji pár rad na začátek
ahoj 
tak.. z hudebnin doporucim http://www.humlmusic.cz. mam je rad, kupoval jsem tam dve kytary a byl tam fakt dobrej pan, co mi dobre poradil.
jo.. a kdyz jsem tak cetl tvuj prispevek, tak jsem koukal, ze chces rovnou kytaru za 10 000. no.. vim, ze jsme tady spis pro to, aby si clovek nasetril a kokupil nejakou poradnou kytaru, ale nevim, jestli rovnou takhle drahou. kazdopadne s elektrikou ti bohuzel neporadim, hraju na akustiku..

tak.. z hudebnin doporucim http://www.humlmusic.cz. mam je rad, kupoval jsem tam dve kytary a byl tam fakt dobrej pan, co mi dobre poradil.
jo.. a kdyz jsem tak cetl tvuj prispevek, tak jsem koukal, ze chces rovnou kytaru za 10 000. no.. vim, ze jsme tady spis pro to, aby si clovek nasetril a kokupil nejakou poradnou kytaru, ale nevim, jestli rovnou takhle drahou. kazdopadne s elektrikou ti bohuzel neporadim, hraju na akustiku..
Moc děkuji za radu. Já sem tu kytaru nechtěl až moc drahou ale ani moc levnou. Co jsem četl na jiných fórech tak tam lidi spíše psali že moc drahá kytara ne, protože mě to může přestat bavit, na druhou starnu mě cena té kytary může držet u toho, abych nepřestával. Moc levnou také nechci, protože bude hrát nekvalitně a to mě taky může odradit, takže jsem si zvolil něco mezi tím. 

Zdravím,
konečně někdo, kdo pochopil naše rady ohledně výběru kytary
hurá :potlesk: nedíváš se po tom nejlevnějším na trhu. Já věděl, že tento den jednou příjde
Je fakt, že "lepší" nástroj tě víc motivuje ke hraní (něco málo o tom vím z vlastní zkušenosti), ale zase se nedá říct, že je nějaká přímá úměra mezi cenou kytaru a tvou chutí k hraní nebo mezi tím, jak ti hraní půjde...
Elektrika nebo akustika na začátek? Opravdu těžko říct, co je lepší. Hodně lidí začíná na akustice a po chvíli přejde na elektriku, ale závazný pravidlo to rozhodně není. Záleží na tobě, po kterým nastroji v hudebninách šáhneš. Doufám, že to bude ten pravý a hraní tě bude bavit. Jen drobná poznámka - s těma signature modelama je to občas zrádný, i když nese jméno tvého oblíbence, tak nemusí mít stejný vlastnosti jako nástroj tvého idolu, dej si na to bacha při výběru...
Taky nesohlasím s tím, jak píšeš, že levný kytary mají nekvalitní zvuk - záležuí tam kus od kusu, můžeš i mezi těma levnějšíma (rozhodně teď nemluvím o kytarách kolem 2000) najít kusy, který hrají dobře, určitě jsi prošel hodně diskuzních fór a pročetl tam spousty příspěvků, každej chválí něco jinýho, každýmu vyhovuje něco jinýho a některý něci můžeš vyměnit a zvýšit tím kvalitu nástoje... další otázka taky je, co znamená moc drahá kytara...
konečně někdo, kdo pochopil naše rady ohledně výběru kytary

Elektrika nebo akustika na začátek? Opravdu těžko říct, co je lepší. Hodně lidí začíná na akustice a po chvíli přejde na elektriku, ale závazný pravidlo to rozhodně není. Záleží na tobě, po kterým nastroji v hudebninách šáhneš. Doufám, že to bude ten pravý a hraní tě bude bavit. Jen drobná poznámka - s těma signature modelama je to občas zrádný, i když nese jméno tvého oblíbence, tak nemusí mít stejný vlastnosti jako nástroj tvého idolu, dej si na to bacha při výběru...
Taky nesohlasím s tím, jak píšeš, že levný kytary mají nekvalitní zvuk - záležuí tam kus od kusu, můžeš i mezi těma levnějšíma (rozhodně teď nemluvím o kytarách kolem 2000) najít kusy, který hrají dobře, určitě jsi prošel hodně diskuzních fór a pročetl tam spousty příspěvků, každej chválí něco jinýho, každýmu vyhovuje něco jinýho a některý něci můžeš vyměnit a zvýšit tím kvalitu nástoje... další otázka taky je, co znamená moc drahá kytara...
Já nemyslel že každá levnější kytara je škoda dřeva. Samozřejmě se dají najít i lepší kusy ale já se v tom moc nevyznám abych mohl posuzovat. Myslím že těch 10 000 je zlatá střední cesta. Než bych si kytaru koupil tak bych si určitě vyzkoušel jak zní. Tohle jsem zatím vybral podle vzhledu a videí na youtube (vím že to není úplně ono ale člověk si představu udělá). Také bych se chtěl zeptat za jak dlouho se asi tak dá úplně od začátku naučit nějaká jednoduší písnička??? Sice vím že je to velice individuální ale tak jenom přibližně kdybych nechtěl nic uspěchat. Je možné že bych třeba svoji první písničku zahrál tak do 2 měsíců??? :thx:
Nedá se přesně určit, za jak dlouho se naučíš zahrát první písničku. Všechno má svůj čas, není dobrý to uspěchávat a u hraní to ani moc nejde. Důležitý je získat kontrolu nad rukama, ať už v přechytávání nebo v rytmech a až pak se pomalu začít učit hrát písničky... psal jsi o ZUŠce, tak tam se budeš učit i hudební teorii (a pak nás tady všechny poučíš, co děláme špatně
), takže učení možná bude trvat o něco déle...
Když už se vracím k tomu příspěvku - zkus napřed zajít do té ZUŠky a domluvit se s učitelem, jestli by ti pomohl s výběrem kytary, pokud neznáš nikoho, kdo by ti s výběrem pomohl
Myslím si, že pokud se tomu budeš věnovat pravidělně a hlavně poctivě cvičit, tak nějakou písničku (nějakou tu táborákovou s pár akordama) do 2 měsíců určitě zahraješ, možná i dřív... ale zase jsme u toho, že si musíš určit, co přesně chceš hrát nebo bys to měl aspoň přibližně vědět...

Když už se vracím k tomu příspěvku - zkus napřed zajít do té ZUŠky a domluvit se s učitelem, jestli by ti pomohl s výběrem kytary, pokud neznáš nikoho, kdo by ti s výběrem pomohl

Myslím si, že pokud se tomu budeš věnovat pravidělně a hlavně poctivě cvičit, tak nějakou písničku (nějakou tu táborákovou s pár akordama) do 2 měsíců určitě zahraješ, možná i dřív... ale zase jsme u toho, že si musíš určit, co přesně chceš hrát nebo bys to měl aspoň přibližně vědět...
Tak dobře zkusím za ním zajít a domluvit se s ním. Jenom se trochu bojím že mě bude nutit do akustiky, ale já bych chtěl hrát na elektriku. Ještě by mě zajímalo, co si myslíš o zvuku této kytary na videu http://www.youtube.com/watch?v=Lqx-xwqeXDk. Je to se zkreslením i bez něj. Je to jedna z kytar, co jsem si zatím vybral. Zvuk se mi líbí jenom nevím, jestli je v pořádku, (jestli má znít přesně takhle) protože s kytarou budu teprve začínat. Až půjdu do hudebnin tak jestli bude znít dobře a bude mi sedět tak bych si jí nejspíše koupil.
Z videa na youtube není možný určit kvalitu nástroje. Kytaru jsem v rukách neměl, takže taky těžko soudit.
Stejnej zvuk z toho ty nedostaneš. V jednom topicu jsem trochu rozepisoval, co všechno má vliv na výsledný zvuk. Když projdeš fórum, tak to určitě najdeš. Pochybuju, že by se ti podařilo nastavit to úplně stejně, teoreticky se k tomu přiblížit můžeš, ale musel by sis pořídit kombo Fender Princeton Reverb a na zkreslenej zvuk krabičku Toadworks Death Rattle "Plexi".
Pokud budeš zkoušet v hudebninách, tak si ji vyzkoušej na kombu, přes který pak budeš chtít hrát. To tak ovlivní hrozně moc zvuk. Ale to je zase debata na jiný téma...
Stejnej zvuk z toho ty nedostaneš. V jednom topicu jsem trochu rozepisoval, co všechno má vliv na výsledný zvuk. Když projdeš fórum, tak to určitě najdeš. Pochybuju, že by se ti podařilo nastavit to úplně stejně, teoreticky se k tomu přiblížit můžeš, ale musel by sis pořídit kombo Fender Princeton Reverb a na zkreslenej zvuk krabičku Toadworks Death Rattle "Plexi".
Pokud budeš zkoušet v hudebninách, tak si ji vyzkoušej na kombu, přes který pak budeš chtít hrát. To tak ovlivní hrozně moc zvuk. Ale to je zase debata na jiný téma...
Dobře to je vše co jsem potřeboval. Moc děkuji za rady. :thx: