Porovnání kytar

Šest strun, sedm strun, plné tělo se SC i HB snímači
Odpovědět
spike6

Porovnání kytar

Příspěvek od spike6 »

Zdravím, po roce hraní na akustickou kytaru jsem se rozhodl založit kapelu, ale k tomu bych radši elektrickou kytaru a když sem projížděl stránky narazil jsem na různý co se mi líbili i nelíbili. Chci se, ale zeptat jestli někdo neví jaký přesně rozdíl mezi těmito dvěma kytarami http://kytary.cz/esp-ltd-f-10/HN117936/ http://kytary.cz/esp-ltd-f-50/HN093533/ proč je jedna dražší když vypadají stejně. Dál se chci zeptat jestli nemá někdo zkušenost s kytarou tohoto designu http://kytary.cz/esp-ltd-ax-50/HN093500/ a jestli se dobře drží a podobně abych si jí nekoupil a pak jí nechtěl kvuli tomu že mi bude padat nebo tak něco. A poslední otázka kolik bych měl tak investovat do komba a jakýho typu si mám kombo koupit. Předem díky za odpověďi.

Dejw

Re: Porovnání kytar

Příspěvek od Dejw »

Ačkoliv jsem vlastník kytary této značky, tyhle levný řady kytary značky LTD-ESP bych nebral. Upozorňuju dopředu, že osobní zkušenosti nemám ani s jedním zmiňovaným modelem. Doporučuju pročíst dalšé témata věnovaný výběru kytary.

Pokud se ptáš na rozdíl mezi těma kytarama, tak jsem našel jedinej rozdíl - té F10 je krkovej snímač mini humbucker velikosti singlu a u té F50 je klasickej humbucker. Mám pocit, že si tady někdo ušetřil práci a nakopíroval tam stejnej popis výrobku. Pošli dotaz přímo na kytary.cz, snad budou vědět, popřípadě nedostatek odstraní.

Vyzkoušet si ty kytary nemůžeš, protože nejsou zrovna skladem. Těžko odhadnout jestli budou držet nebo přepadávat.

Ke kombu - doplň jakej styl přibližně a kolik jsi ochoten do výbavy investovat ;)

spike6

Příspěvek od spike6 »

tohle bych řekl, že mluví za vše a na začátek mi to stačit bude.. kombo aby uhralo pro venkovní užití plocha cca 150x150 metrů a cca 150 lidí, koukal jsem na ty kombíčka a tohle mi přišlo takový nejvodnější pro domácí užití pro zatím.. http://kytary.cz/marshall-m-mg30fx/HN104065/

Dejw

Příspěvek od Dejw »

Ano, video skvěle dokumentuje zvuk komba značky Orange. Pro představu nějaký info o tom modelu:
http://muziker.cz/kytarova-komba-hlavy- ... combo.html

Pokud budeš mít na začátek tenhle "pomerančík", tak ti budu hodně závidět :D Ale o vlastnostech té kytary ti to video nic neřekne.

S tou plochou a lidma jsi to doufám nemyslel vážně. Teď nevím, jestli mě představa, že to hraješ na toho 30W Marshalla mě pobavila nebo vyděsila. Ano, za předpokladu, že budeš smímat zvuk toho komba a proženeš to ještě přes zesilovač a aparát, to zvládne. Pokud jsi měl představu, že bych to utáhl jenom tím kombem, tak si myslím, že není šance.

spike6

Příspěvek od spike6 »

ne špatně si pochopil já sem měl na mysli že to 30 watt kombo použiju pro domácí potřebu jako na cvičení atd =). A ptal jsem se za kolik by bylo potřebný takový to kombo na tak velkou plochu třeba aby to dobře uhrálo, 120 w stačí ne?

Dejw

Příspěvek od Dejw »

Na tvůj dotaz už v podstatě bylo odpovězeno. Na tu plochu to chce rozhodně nějakou ozvučovací sestavu, kombo tohle prostě neutáhne. Ať už z důvodů, že má malej reprák, nebo bys měl pokrytou jenom část prostoru. Na akci, aby to bylo slyšet a mělo to nějakou úroveň, musíš mít pokrytou celou plochu.

Pro začátek by pro tebe bylo jednodušší se domluvit s nějakým zvukařem, který má vlastní aparát a potřebné zkušenosti. Sice to vypadá jednoduše (naházím bedny, zapojím nástroje a hraju), ale pokud nemáš základy, tak to tak snadný není a nebudeš vědět, jak to nastavit. Pomáhal jsem zvučit pár akcí a folklorní festival, takže už nějaký zkušenosti mám.

spike6

Příspěvek od spike6 »

vlastní aparaturu tam vlastně bude mít, takže si asi kombo nebudem ani muset brát stačí samotnej nástroj ne?

Milan

Příspěvek od Milan »

Nerad se mísím do vašeho zasvěceného hovoru, ale protože s tím nemám zkušenosti a trochu mě to zajímá, tak mám pár otázek.
Na ozvučení volného prostoru by se tedy mělo použít něco takového? - http://www.muzikant.cz/zvuk-a-nahravani ... 101168.php

Ale to nefunguje jako kytarový zesilovač, nebo ano?

Dejw

Příspěvek od Dejw »

to Spike: byl jsi už někdy na nějakým koncertu?? Většinou se to zvučí pomocí mikrofonu, popřípadě se využije výstupu na kombu/zesilovači. Samozdřejmě se dá zapojit kytara přímo do mixu a hrát na sucho, ale otázka, proč to dělat a hrát bez zkreslení.

to Milan: nevím, jestli zrovna zasvěcenýho. Ono to není tak jednoduchý říct, co použít. Zase záleží, jakej ten prostor je a tomu se musí přizpůsobit vybavení. Takový nepsaný pravidlo je, že je lepší mít výkonnější aparaturu než je nutný, ubrat můžeš vždycky, opačně to bohužel nefunguje. Něco takovýho by se asi dalo použít, rozhodně vhodnější, než používat jen kombo.

Parametry ti z hlavy neřeknu, jakej výkon má aparát a jak silný používá zesilovače, který se vozí na akce. Určitě by se to dalo zjistit, ale nevím, kdy se s tím známým uvidím.

Milan

Příspěvek od Milan »

Podle mě hlavně záleží taky na dispozici toho přírodního hlediště. Jinak to bude nazvučené na letišti a jinak na pasece uprostřed lesa.
Mám s tím zkušenost jedinou - máme chalupu v hlubokém zalesněném údolí a jednou jsem si vytáhl 20W kombo před chalupu a brnkal si. Hlasitost jsem měl asi na půl.
Můj syn se vracel z hospody, která je od nás 300 metrů, a říkal mi, že to bylo slyšet až tam. Nepršelo, nefoukal vítr. A tak si myslím, že i počasí, respektive vlhkost vzduchu se podílí na přenosu zvuku. Ale nejsem fyzik, tak mě nebijte :D
Jasně že by to nebyl kvalitní poslech na takovou vzdálenost, prostě byla slyšet kytara. Sousedka si navíc myslela, že hraju na klavír :D (skoro jsem se urazil).
Prostě zvuky, jako když Stouni hrají na Letné a ten "hluk" je slyšet až do Dejvic.

Takže si myslím, že kdyby ten prostor kolem těch 150 lidí byl obehnán vysokými stromy, nepršelo, nefoukal vítr a ti lidé by netleskali a nedupali a nelítaly letadla, tak by bylo něco slyšet. Otázkou je v jaké kvalitě.

spike6 ale psal, že tu třicítku chce pro domácí užití a tak jsem to taky pochopil.

Odpovědět