Bajirku, už se mi po tobě stýskalo
A cože najednou tak rychle elektrika? Ještě minulý měsíc jsi tady psal, že budeš chtít poradit až před Vánoci.
Tvar masivního těla elektrofonické kytary nemá prakticky vliv na zvuk nebo na funkčnost kytary. To spíš použité dřevo, z kolika kusů a jak kvalitně je slepen korpus, spoj tělo-krk, snímače, atd...
Takže tvar kytary vybírej podle vkusu, podle toho jak se ti kytara drží v sedě, podle toho jak je vyvážená ve stoje, podle hmotnosti.
Tvar stratocaster je podle mě nejklasičtější a nejuniverzálnější tvar a určitě s ním nešlápneš vedle.
Kolik watů ti bude stačit na doma, hmm...
Tak já bydlím v paneláku s nervními sousedy a tak často používám minikombíčka Danelectro a Vox s výkonem 4W a to jsem je neslyšel nikdy na plnou hlasitost. Jinak mám 10W a na chalupě 20W.
Zkoušel jsi někdy dát televizor na max. hlasitost? Myslím si, že by to probudilo mrtvýho a to v dnešních televizorech je výkon reproduktorů většinou 2x 5 nebo 2x 10W. Ale to je výkon repráků, výkon zesilovače je samozřejmě nižší.
A na co si dát v prodejně pozor? Já to dělám takhle:
-zásadně si beru svojí ladičku (i trsátko). Kytaru musím bez problému naladit - tím vyzkouším chod ladících mechanik. Pokud přibližně ladí oktávy, neřeším to, šroubovák s sebou nenosím.
-kytara musí být vizuálně bez závad - nesmí být škvíry mezi tělem a krkem, krk nesmí být do vrtule, musí být zabroušeny pražce s okrajem hmatníku, potenciometry musí chodit plynule po celé své dráze a neměly by být nakřivo, bezvadný vrchní lak a zpracování povrchu (tedy pokud nekupuješ nějakou vintage), krk by měl být rovný nebo lehce do luku.
- kytaru vyzkoušet nejdřív na sucho a potom jí zapojit do aparátu - konektor musí v kytaře držet, kytara by neměla šumět nebo brumit a to ani při dotyku ukostřených kovových částí kytary, třeba kobylky (což je většinou známka špatného stínění, studených spojů, špatně zapojených snímačů).
- vyzkoušet všechny kombinace snímačů, hlasitosti, tónové clony.
- tremolo by mělo být z továrny nastaveno a tak požádej vibrapáku a vyzkoušej.
- pokud má kytara nějaké výrobní číslo, zkontroluj ho s číslem uvedeným v papírech ke kytaře.
- kytaru vyzkoušet v sedě a ve stoje
- zvuk, tvar, barva by ti měly vyhovovat. Budeš se na ní dívat a hrát ty a budou v ní tvoje peníze.