Prosím o radu

Španělky, jumba, westernové, koncertní… možno též se snímačem
Odpovědět
Bucca

Prosím o radu

Příspěvek od Bucca »

Zdravíčko, chtěl bych poprosit o radu při výběru elektroakustické kytary. Vždycky mě lákaly elektrický kytary, ale jelikož mám doma španělku, tak zvolím něco mezi tím. Cenově bych se chtěl vejít do těch cca 8tis Kč nebo něco kolem těch 8 000 Kč. Přemýšlel jsem o značkách Ibanez, Fender nebo Cort.

PS: Dokonce jsem našel někde na netu celý sety elektroakustických kytar. Např. http://www.audiotek.cz/product-37520-fe ... k-rosewood

Prosím o vaše názory a typy ;)

Díky :-)

SchecterDud3

Re: Prosím o radu

Příspěvek od SchecterDud3 »

Když se ti líbí elektrické kytary a doma máš španělku, proč si nekoupíš rovnou elektrickou?

Milan

Příspěvek od Milan »

SchecterDud3 píše:Když se ti líbí elektrické kytary a doma máš španělku, proč si nekoupíš rovnou elektrickou?
Souhlasím s tímto dotazem - názorem.

Spíš v tom vidím ale jiný problém. Na španělku umíš a líbí se ti elektricky zkreslený zvuk a tak chceš zvolit kompromis. Osobně bych volil rovnou kytaru elektrofonickou.
Pokud budu chtít hrát na kostelní varhany, taky si nekoupím tahací harmoniku (oboje má klávesy a vhání se do toho vzduch :D :D ).

Milan

Příspěvek od Milan »

Pozdě, ale přeci :D jsem si uvědomil, že mým výše uvedeným příspěvkem jsem ti vůbec neporadil. Omlouvám se, bylo to jen vyjádření mého názoru a na ten si se neptal.

Pokud se ti líbí a toužíš po elektroakustice, jdi do toho. Bohužel ti ve výběru neumím poradit a tak už mlčím a šoupu nohama :D :D :D

Dejw

Příspěvek od Dejw »

Musíš se napřed rozhodnout, co bys chtěl hrát a podle toho si vybrat nástroj. Z elektroakustiky zvuk elektriky nedostneš ani když použiješ nějaký efekty. Osobně bych se taky přiklonil spíš k té elektrice, ale konečný rozhodnutí je na tobě.

Značky, který zmiňuješ jsou relativně v pohodě, ale tak by sis měl nástroj vzít do ruk a vyzkoušet si ho. Každýmu sedí něco jinýho a není možný se řídit jenom názorem z netu...

Než dáme nějakou typ na konkrétní kytary, tak bys mohl upřesnit, jestli cílová částka (8000) je investice jen do kytary nebo kytara + kombo ;)

Bucca

Příspěvek od Bucca »

Dejw píše:Musíš se napřed rozhodnout, co bys chtěl hrát a podle toho si vybrat nástroj. Z elektroakustiky zvuk elektriky nedostneš ani když použiješ nějaký efekty. Osobně bych se taky přiklonil spíš k té elektrice, ale konečný rozhodnutí je na tobě.

Značky, který zmiňuješ jsou relativně v pohodě, ale tak by sis měl nástroj vzít do ruk a vyzkoušet si ho. Každýmu sedí něco jinýho a není možný se řídit jenom názorem z netu...

Než dáme nějakou typ na konkrétní kytary, tak bys mohl upřesnit, jestli cílová částka (8000) je investice jen do kytary nebo kytara + kombo ;)

Tak tedy urovnám vše na pravou míru. Elektrika mě lákala, ale nevim jestli by mě na ní hraní bavilo. Jak jsem už psal, mám španělku a v dobách kdy jsem se na ni začínal učit, tak jsem viděl u kamaráda elektroakustiku. Byl jsem z ní unešen. A tak nějak mi to vydrželo do dneška. Ale jak jsem tak četl ty příspěvky, tak si teď teda pokládám otázku jestli by nestačila akustika :D Jsem teď nějakej zvyklanej. Asi jsem čekal od elektroakustiky trochu víc :-))

Mám tedy prosbičku :D Mohli byste jsem hodit nějaký typy na akustickou / alektroakustickou kytaru.

Jinak k tomu, že bych si jí musel nejdřív osahat atd. S tím naprostou souhlasím. Nebudu přece kupovat zajíce v pytli. Jen mi jde o nějaký kvalitní typ na kytaru, protože do hudebnin to nemám zrovna nejblíž co se týče nějakýho většího výběru. Tak abych tam nejel jen tak na "hulváta" :D Určitě se samozřejmě poradím s obsluhou co a jak :-) a dále se už definitivně rozhodnu :D

Cílová částka 8000,- je jenom za kytaru.

Milan

Příspěvek od Milan »

Bucca -
Elektrika mě lákala, ale nevim jestli by mě na ní hraní bavilo. Jak jsem už psal, mám španělku a v dobách kdy jsem se na ni začínal učit, tak jsem viděl u kamaráda elektroakustiku. Byl jsem z ní unešen. A tak nějak mi to vydrželo do dneška.
Chlape, co ti poradit???
Jestli sám nevíš, jestli by tě hraní na elektriku bavilo, tak to tady nevyřešíme a taky to hlavně nebylo obsahem tvého prvního dotazu. V tvém případě bych tedy elektriku zavrhnul.
Elektroakustiku jsi viděl a jsi z ní unešen (a víš, že by tě to na ní bavilo? :D ).
Osobně si myslím, že je to slabá motivace. Máš nějakého oblíbeného zpěváka/čku nebo skupinu co na elektroakustiku hrají? Tam bych pochopil vzor, idol, motivaci, chuť. Ale motivace je věc subjektivní.
Mě se taky třeba líbí dudy v písníčce "Its a Long Way To The Top" od AC/DC a jsem z nich unešen, ale abych si je pořídil a začal se na ně učit - tak to tedy nee. :D :D

Nechci a nebudu tě od něčeho odrazovat, mám rád lidi co něčeho chtějí dosáhnout a něco umět. Taky nevím kolik je ti let a co pro tebe znamená 8 tisíc.
Mě už dávno bylo 40 a setsakra bych si rozmyslel, do čeho investuji tolik peněz.
Ono udělat si radost je prima, ale aby to nebyla radost krátkodobá.

Věř mi, vše si dobře rozmysli, kytary si vyzkoušej a věnuj tomu třeba celý den. Obsluhy se můžeš samozřejmě ptát, ale jsou to mnohdy obchodníci, kteří chtějí prodat aby uživili rodiny. Jako neznalý elektroakustik bych si s sebou vzal někoho známého, kdo tomu trochu rozumí - třeba toho svého kamaráda u kterého jsi viděl tu elektroakustiku.

Bucca

Příspěvek od Bucca »

Milan píše:Bucca -
Elektrika mě lákala, ale nevim jestli by mě na ní hraní bavilo. Jak jsem už psal, mám španělku a v dobách kdy jsem se na ni začínal učit, tak jsem viděl u kamaráda elektroakustiku. Byl jsem z ní unešen. A tak nějak mi to vydrželo do dneška.
Chlape, co ti poradit???
Jestli sám nevíš, jestli by tě hraní na elektriku bavilo, tak to tady nevyřešíme a taky to hlavně nebylo obsahem tvého prvního dotazu. V tvém případě bych tedy elektriku zavrhnul.
Elektroakustiku jsi viděl a jsi z ní unešen (a víš, že by tě to na ní bavilo? :D ).
Osobně si myslím, že je to slabá motivace. Máš nějakého oblíbeného zpěváka/čku nebo skupinu co na elektroakustiku hrají? Tam bych pochopil vzor, idol, motivaci, chuť. Ale motivace je věc subjektivní.
Mě se taky třeba líbí dudy v písníčce "Its a Long Way To The Top" od AC/DC a jsem z nich unešen, ale abych si je pořídil a začal se na ně učit - tak to tedy nee. :D :D

Nechci a nebudu tě od něčeho odrazovat, mám rád lidi co něčeho chtějí dosáhnout a něco umět. Taky nevím kolik je ti let a co pro tebe znamená 8 tisíc.
Mě už dávno bylo 40 a setsakra bych si rozmyslel, do čeho investuji tolik peněz.
Ono udělat si radost je prima, ale aby to nebyla radost krátkodobá.

Věř mi, vše si dobře rozmysli, kytary si vyzkoušej a věnuj tomu třeba celý den. Obsluhy se můžeš samozřejmě ptát, ale jsou to mnohdy obchodníci, kteří chtějí prodat aby uživili rodiny. Jako neznalý elektroakustik bych si s sebou vzal někoho známého, kdo tomu trochu rozumí - třeba toho svého kamaráda u kterého jsi viděl tu elektroakustiku.

No jasný, ani pro mě neni 8000 málo. Ale šetřil jsem na "lepší" kytaru snad od doby co jsem se začal učit hrát na tu mojí španělku. A to jsem ani nevěděl jestli u toho zůstanu :-) Ještě nic nekupuju a nechvátám na to. Proto se poradím tady než abych něco rychle, honem koupil a pak toho litoval.

Ale jako jasno už mám v tom že elektriku nechci. Sice je to fakt pěkný, láká mě to, ale z mého hlediska pro mě nepoužitelný, na výlety atd :-) proto jsem chtěl třeba alektroakustiku, že můžu hrát s kombem i bez něj ;)

Milan

Příspěvek od Milan »

V práci mám kolegu, co poloprofesionálně hraje na akustiku a elektroakustiku (má za sebou již nějaké nahrávky pro rozhlasové stanice).
Trochu jsem ho vyzpovídal a tak jak jsem od něj "koupil", tak tady "prodávám".
V dnešní době již lze dosáhnout na elektroakustice velice podobný, ne-li stejný zvuk jako na elektrofonické kytaře. Jenomže je to samozřejmě o penězích :( a o hledání.
Můžu ti třeba doporučit toto kombo - http://shop.guitarpark.cz/Komba-a-zesil ... AGA70.html
a tento efekt - http://translate.googleusercontent.com/ ... RJg4aG0ptg,
ale jak říkám, každému sedne něco jiného a chce to Googlit, YouTubovat a hlavně zkoušet na ostro. Chce to projít i nabídky bazarů, ceny tam jsou určitě přijatelnější.

Další otázkou je snímání zvuku. Piezo, vnitřní mikrofon, mikrofonní systém...
To vše ovlivňuje zvuk, který ti z toho poleze. Nezapomeň taky na potlačení zpětné vazby zvuku (to ale akustická komba umí aniž bys musel ucpávat ozvučný otvor kytary). I když dnešní elektroakustiky určitě mají přepínač, kterým lze zpětnou vazbu eliminovat.
Někomu se zase líbí zvuk elektroakustiky přes tranzistorové basové kombo. :?:

Co člověk, to názor a tak ti popřeji příjemné hledání vytoužené kytary a jejího zvuku.

Bucca

Příspěvek od Bucca »

Tak jsem prolezl menší hudebniny a dost se mi líbila tato elektroakustika
http://www.audiotek.cz/product-29099-ep ... e-sunburst
jak zvukově tak vzhledově :)

Nemáte s ní někdo zkušenosti, popřípadě co si o ní myslíte? :-)

Dejvis

Příspěvek od Dejvis »

Bucca píše:Tak jsem prolezl menší hudebniny a dost se mi líbila tato elektroakustika
http://www.audiotek.cz/product-29099-ep ... e-sunburst
jak zvukově tak vzhledově :)

Nemáte s ní někdo zkušenosti, popřípadě co si o ní myslíte? :-)
Tuhle kytaru má strejda (akorát v černé barvě) a mně osobně se na ní hrálo moc dobře... :) Nejsem tedy na takové úrovni, abych ti zde mohl sepsat objektivní recenzi či srovnání, ale podle mého s ní asi chybu neuděláš... :) Strejda na ni přecházel z Ibanez, na kterou hrál několik let a Epinu si velice pochvaluje... :) Jinak já sám mám tu nejlevnější elektroakustiku od Epiphone, tedy AJ-100 CE (která má jen jednoduchý snímač bez možnosti nastavení hlasitosti či tónu) a mně to překvapivě stačí... :D EJ-200 je už o třídu (možná o několik tříd) jinde, ale já jako začátečník to nedokážu až tak ocenit - hraje se mi na ni skoro stejně jako na AJ-100! :roll: Největší rozdíl vidím hlavně ve zdobení, které je na EJ-200 překrásné a pak v celkovém dojmu, kdy si člověk připadá, že už drží opravdu parádní kousek... Kvalita zpracování bude asi u obou +/- stejná, v detailech EJ-200 vede a zvukově také. Příjde mi, že obě mají krásný zvuk (srovnávám s levnější produkcí z Číny) a kvalita tam asi bude také slušná... 8-)

Jinak ještě k té elektroakustice vs. elektrické kytaře - co jsem tak zkoušel, tak e-akustika zní v kombu s overdrivem téměř stejně jako elektrická kytara, ale nedají se na ní nijak extrémně natahovat struny a tak je ten potenciál holt trochu jinde... :) Navíc e-akustika zní s drivem spíše jako "Hard Country" než jako "Heavy Metal"! :lol: A v domácích podmínkách také neustále vazbí... :twisted:

Já měl vždycky za to, že snímače jsou na akustických kytarách hlavně kvůli zesílení zvuku při hraní někde venku či ve větších a hlučných prostorech... :) Doma hraju na e-akustiku bez komba a když už ji připojím, tak snad jen pro to, abych tam pustil nějaký ten efekt (chorus) a znělo to "jinak" než normálně... :D Jinak se mi ale více líbí čistý akustický zvuk a e-akustiku jsem chtěl především proto, abych poznal něco nového a také, co kdyby se mi to náhodou jednou hodilo? Člověk nikdy neví... :)

Jako kompromis mezi akustickou a elektrickou kytarou bych to ale opravdu nepovažoval, je to stále akustická kytara, která ovšem poskytuje jen o trochu více možností využití než normálně... ;) Jestli chceš mít elektrickou kytaru, tak to ní jdi, e-akustika ti ji nejspíš nahradit nedokáže... :?:

Ol'Dawg

Příspěvek od Ol'Dawg »

Dejw píše:...Z elektroakustiky zvuk elektriky nedostneš ani když použiješ nějaký efekty....
Dejw snad promine, ale přesně pravý opak je pravdou. Vždy je problém z elektroakustiky dostat ušlechtilý, dřevěný zvuk opravdové kytary, ale dostat z toho něco, co připomíná elektrickou kytaru je strašně jednoduché. Většina systémů snímání produkuje více či méně "drátěný" zvuk a zk**vit signál z elektroakustiky je sranda, akorát to nemusí jít podle tvých představ pomocí krabiček, které běžně koupíš. Když ale signál proženeš počítačem, může z toho vzniknout naprosto cokoliv, od kvákání žab po křik raněné laně...

Pokud budeš chtít, aby kytara zněla stejně přes aparát, jako akusticky, bude nutné použít buď snímání mikrofonem nebo kombinaci piezo-mikrofon. Problém může nastat s vazbením. Laditelný notch filter a triky s fází sice leckdy pomůžou, ale univerzální lék to není.

V této cenové relaci lze pořídit relativně slušnou elektroakustiku, ale je třeba počítat s tím, že 2-3 tisíce z celkové ceny zaplatíš za poměrně špatnou elektroniku. Spousta lidí proto raději koupí lepší akustiku a snímání řeší potom dodatečně. Záleží všem, co a jak hraješ. Na rock či podobné "tvrdé" styly by určitě byla lepší čistě elektrická kytara už proto, že se na ní hraje mnohem snadněji - je to nakonec "technologický produkt", optimalizovaný právě na komfort snadné hry. Na akustiku se hraje obtížněji, budeš pravděpodobně potřebovat silnější struny, čemuž musí odpovídat i "ohrané" prsty a je tu to vazbení.

V téhle situaci bych doporučil asi WASHBURN WD7SCIQATB s patentovaným IQ systémem, což je 16bitový efektový DSP procesor, 3band EQ, obsahuje reverb a 4 další samostatné efekty delay, chorus, flange a tremolo. Hraje to skutečně parádně a i hraní "na sucho" není žádná ostuda. Více zde:
http://kytary.cz/washburn-wd7sciqatb/HN115937/
http://www.kytara.net | http://www.facebook.com/pages/Akustick% ... 5?filter=3
kytara Martin D28 + L. R. Baggs Lyric, combo AER Alpha, Shubb capo (S1, C7b, C8b), Elixir 0.12-0.56 PB, Golden Gate pick, Saddle thumbpick

Dejw

Příspěvek od Dejw »

Za nic se mi omlouvat nemusíš, vidíš danou věc jinak. Od toho je to tady diskuzní fórum. :)

Nejsem příznivcem počítačových simulací. Ano, určitě existují i kvalitní programy, ale to přináší i další náklady (většinou nákup nějaké lepší zvukové karty do PC, protože kytarový programy moc nemají rády integrované zvukové karty)...

Asi jsem ovlivněnej hodně stylem, kterýmu se aktivně věnuju a vycházel jsem z toho i při psaní příspěvku. Osobně bych si elektroakustiku nekoupil, protože jsem se vydal cestou metalu a tam bohužel tento typ kytar moc uplatnění nemá.

Velmi těžko se radí v situaci, kdy sám autor dotazu neví, jestli by ho daný typ nástroje vůbec bavil.

Odpovědět