Victory Amplifiers V30 The Countess

Odpovědět
Jan Havlíček
Příspěvky: 68
Registrován: 08 úno 2016 18:21

Victory Amplifiers V30 The Countess

Příspěvek od Jan Havlíček »

Rockuchtivá hraběnka.
16. 10. 2017

Firma Victory Amplifiers je pro našince spíše novou značkou na trhu. Moc zesilovačů této značky se u našich kytaristů, na rozdíl od zahraničních, nevyskytuje. Velmi rychle se etablující značka, které své jména propůjčují třeba Richie Kotzen nebo Guthrie Govan se stává součástí rigu mnoha hráčů. Vědí proč. Victory Amplifiers je anglický výrobce celolampových kytarových zesilovačů, které jsou ručně vyráběné v Anglii. Firma má za hlavní cíl a filosofii vyrábět jednoduché, přitom perfektně hrající kytarové hlavy a komba. Hlavní devízou této značky je kvalita zpracování, víceúčelovost a hlavně nekompromisní zvuk pro všechny. Mě se dostal do ruky mini celolampový kytarový zesilovač V30 The Countess. Pojďme tedy vyzkoušet paní hraběnku.

Hraběnka zvenčí
The Countes je dvoukanálový, celolampový kytarový zesilovač, nabízející výkon 36 W plnokrevného lampového zvuku. Srdcem celého aparátu je čtveřice lamp 12 AX7 v předzesilovači a dvojice 6L6 v koncovém stupni. Zároveň lze tyto lampy nahradit dvojicí EL34, bez nutnosti nastavovat složitě bias.
Obrázek
Na první pohled vás jednoznačně zaujme design celého zesilovače. Vše je ukryto v masivním kovovém šasi a decentní kombinace černé a bíle to vše jen dokresluje. A přiznejme si, že chceme, aby to i za námi na podiu dobře vypadalo. The Countess tohle splňuje na výbornou. Jednoduché ale naprosto funkční. V levém rohu velké logo Victory a děravý plech, který nechá nahlédnout na svítící lampy uvnitř.

Victory Amplifiers razí teorii v jednoduchosti je síla. To platí nejen pro design, ale i pro konstrukci ovládacích prvků. Na předním panelu naleznete jen ty nejnutnější ovládací prvky. Vstup pro kytaru, potenciometry Gain pro Clean Channel a Overdrive Channel, mezi nimi je přepínač kanálů. Dále jsou zde společné korekce Bass, Middle a Treble, no a nakonec dva potenciometry ovládající hlasitost Clean a Overdrive Channelu. Nádherně svítící fialovomodrá dioda signalizující, že zesilovač je zapnutý, spolu s přepínačem Standby výčet ovládacích prvků na přední straně končí.

Když zesilovač otočíme, tak ani zde nepanuje nějaké přehnané množství ovládacích prvků. Vstup pro napájení do sítě, vypínač zesilovače, který je velmi netradičně umístěn dozadu, výstupy pro box, 16 Ohm a dva 8 Ohm pro možnost připojení dvou boxů. Dále vstupy a výstupy efektové smyčky Send a Return a vstup pro footswitch. Čím si mě výrobce ihned získal, je jednoduchý footswitch, který je součástí dodávky.

Nechybí ani možnost přepínat výkon zesilovače pomocí funkce Single Ended, kdy používáte pouze jednu koncovou lampu od 0.5 W, 1.6 W, 7 W až po plný výkon, kdy tahle mašina umí zařvat na 46 W lampového zvuku. K tomu slouží přepínač schovaný taktéž na zadní straně zesilovače.

S rozměry 342 x 185 x 185 mm a váhou 8,2 kg se vejde do malé tašky přes rameno a může se jet hrát. Kvalita zpracování kouká odevšad a je hrozně sympatické, že firma tyto zesilovače vyrábí v Anglii ze spolehlivých součástek a není to tedy masovka z Číny. Nápis Handmade in England prostě potěší.
Obrázek
Hraběnka křičící
The Countess nabízí celou paletu clean, crunch i lead zvuků. Od brilantně čistých tónů po řádný metalový náhul. Výrobce opravdu nelže, když tvrdí, že jeho zesilovače jsou univerzální. Tady si vybere každý.

Tak nejprve Clean - zde není co vytknout. The Countess umí brilantní čistý tón s jiskřivými výškami a pevnými basy, zároveň z ní dostanete krásně nakreslené jemné tóny, které ocení všichni bluesmani a stačí pouze jemně přidat Gain na čistém kanálu. Při rozepnutí krkového humbuckeru je tón teplý a medově kulatý. Naopak použití kobylkových snímačů posune zvuk směrem k výškově jiskřícím cinkavým škálám zvuku. Vzhledem k tomu, že aparát disponuje efektovou smyčkou, ihned jsem připojil G-Major. Aparát si s ním rozuměl okamžitě. Dozvuky jako chorus, delay nebo phaser fungovaly naprosto dokonale. Při otáčení Gainu směrem nahoru se zvuk nakresluje až k nádhernému crunchi, za který se nemusí stydět ani Angus Young. Rockeři si užijí plnokrevný a šťavnatý zvuk.

Po přešlápnutí na Overdrive dostanete hutný zkreslený kanál. Zvuk se začíná nakreslovat již od polohy dvě. Charakterem je to hutné, středově chlupaté zkreslení s přirozeně znějícími výškami. Žádná uječená cirkulárka. Přirovnal bych to jako mix zvuku Joea Satrianiho a Eddieho Van Halena, ale svým charakterem zvuku jde firma Victory svoji cestou a troufám si říci, že moc podobně znějících aparátu nenaleznete. Aparát výborně pracuje s korekcemi, a když otáčíte se středy, tak prostě zvuk bobtná ve středech a naopak. Ihned nakroutíte to, co potřebujete.

Jak už jsem zmiňoval, velmi charakteristickým znakem jsou bohaté středy. To zaručí, že se v žádné kapele neztratíte. Zvuk kytary projede skrz celou kapelu a nebudete muset zesilovač tolik tavit. Toto je u jiných moderních hi-gainů trochu problém a většinou žádoucí středové frekvence jim chybí.

Zvukově je zesilovač i díky tomuto, skutečně univerzální, ale zároveň originální. Najdeme zde zvuky rockových kapel 70. let. Není problém natočit hardrockové zvuky alá Deep Purple, nebo moderně znějící kytarové mágy jako je Steve Vai. Při otočením gainu přes půlku, získáte nekompromisní metalový buldozer, který smete vše v dosahu. I zde platí, že si zkreslený kanál moc dobře rozumí se všemi krabičkami a efekty, ať už je ve smyčce nebo zařazen před preamp.

Zvuk zesilovače je celkově bohatý na vyšší harmonické frekvence a zní opravdu mohutně. Tón je šťavnatý a tlustý, výborně reagující na dynamiku hry. Tóny se neslévají ani při vyšších zkresleních a všechny zahrané tóny jsou krásně oddělené. Pokud něco nedomáčknete, nebo nejste razantní při hře trsátkem, zesilovač to neodpustí.
Obrázek
Mám si vzít nebo ne?
Victory Amplifiers V30 The Countess je dospělý aparát pro kytaristy, kteří chtějí originální zvuk, který bude vycházet hlavně z jejich rukou. Dále chtějí kvalitní zpracování a dobrý design. Toto vše jim The Countess nabídne a uspokojí je. Pro méně zkušené kytaristy nebo ty, kteří ještě nejsou vyhraněni, naopak nabízí univerzální zvuk, který se neztratí v žádném kytarovém žánru. A je jen na nich, jakým směrem se budou hudebně ubírat. Na hraběnku zahrajete vše.

Poctivě jsem hledal nějaké chyby, ale vůbec se nedařilo. Hnidopichové asi budou namítat, že tento zesilovač nenabízí možnost přímého nahrávání do počítače, nebo že mu chybí reverb či efektová jednotka. Cílem tohoto zesilovače určitě není domácí nahrávání, byť také umí hrát potichu, ale zcela jednoznačně živé hraní. Dokonalé přenesení všech kytaristových myšlenek do boxu a posléze do lidí.

Pokud hledáte lehký a zároveň výkonný kytarový zesilovač, který má výborné zpracování, nekompromisní zvuk a dobře vypadá, určitě ho vyzkoušejte. Mám takové tušení, že v 95% budete rozhodnuti postavit na něm svůj rig.

Oficiální video výrobceVýrobce: Victory Amplifiers
Zapůjčil: MusicData s.r.o

Jan Havlíček
PROFIL AUTORA: Jan Havlíček
Kytarista, skladatel se závislostí na rockové hudbě. Pochází ze středních Čech, vystudoval Pedagogickou fakulty Univerzity Karlovy obor biologie. Od patnácti let se pohybuje po kapelách a věnuje se hře na kytaru. V současnosti působí jako ředitel základní školy. Působí jako hudební publicista a je členem pražské kapely EPIDEMY. Jeho vášní je sbírání sci-fi knih a komiksů. Zvláštním znamením je slabost pro hi-gainové zesilovače.

Odpovědět