IK Multimedia AmpliTube X-TIME

Odpovědět
Jan Havlíček
Příspěvky: 67
Registrován: 08 úno 2016 18:21

IK Multimedia AmpliTube X-TIME

Příspěvek od Jan Havlíček »

Pořádná „opakovačka“ je základ.
3. 1. 2022

Delay je jedním z nejoblíbenějších kytarových pedálů na světě. Každý kytarista si ho alespoň jednou zařadil do svého kytarového řetězce a mnozí na něm postavili svůj styl, který jim přinesl slávu a zařazení se mezi legendy. Delay pedálů je nepřeberné množství a typů, stejně jako firem, které se vývoji a výrobě těchto pedálů věnují. Italská firma IK Multimedia, která se primárně zabývá tvorbou softwaru simulující kytarové aparatury, rozhodla přinést kytaristům možnost vybrat a vyzkoušet mnoho delay efektů a nacpala 16 nejznámějších delayů do jedné krabičky. Zároveň díky softwaru lze X-TIME napumpovat nepřeberným množství dalších delayů, které si postahujete na Internetu.

Unboxing, aneb potěšení z rozbalování
Pedál X-TIME na první pohled zaujme svým precizním designem a dokonalým řemeslným zpracováním. Světle zelená barva pevného hliníkového šasi v kombinaci s černou barvou se bude dokonale vyjímat na vašem pedalboardu. Přes velkovýrobu se firma IK Multimedia holedbá označením tohoto pedálu jako butique a já ji musím dát za pravdu. Pedál je skutečně precizně vyrobený a nevzbuzuje obavu z toho, že se s prvním sešlápnutím rozpadne.
Obrázek
Efekt obsahuje v základu 16 delay efektů, využívajících nejnovější technologie AmpliTube od IK Multimedia. Pedál opět pohání výkonné DSP s 24 bit/192 kHz převodníky s extrémně nízkým šumem. I tento pedál má svoji virtuální X-GEAR verzi pro možnost editace v programu AmpliTube 5, který je k pedálu dodáván v ceně. Pedálu vévodí osm potenciometrů, které ovládají parametry jednotlivých efektů. Jedná se o potenciometry Parametr, Time, Feedback, Filter, Mod a Mix. Potenciometry Model a Preset vám pak umožní pohyb mezi jednotlivými simulacemi pedálů či umožní vstoupit do jejich editace. Tři celokovové footswitche pak po sešlápnutí spouští jednotlivé presety, nebo umožňují pohyb mezi bankami. Co potěší je opravdu velký display, který uvidíte i na temném podiu a na kterém hned vidíte, jakou simulaci máte puštěnou.

Na zadní straně nalezneme vstup a výstup pro nástroje a připojení k aparátu; jsou jak stereo tak mono. Dále se zde nachází MIDI IN a MIDI OUT, vstup pro externí Expression pedál a jelikož lze X-TIME připojit k PC, tak zde nemůže chybět ani USB konektor. No a nakonec je zde vstup pro adaptér. Pedál je samozřejmě true bypass, takže žádným způsobem nedevalvuje váš k dokonalosti vyladěný gear.
Obrázek
Pedál X-TIME využívá nejnovější technologie IK Multimedia pro emulace všech myslitelných delay pedálů. V základu jich máte šestnáct, ale díky možnosti propojit pedál s PC dostáváte do rukou neomezené zvukové možnosti. Můžete stahovat nové presety, nebo upravovat a tvořit presety nové. Při tvorbě nových presetů máte de facto nekonečné možnosti. Na jeden pedál tak můžete uložit až 300 presetů.

Hoď to smyčky a nejen tam a opakuj
Efekt pracuje naprosto bezchybně, ať už je zapojen do smyčky, nebo je zapojen přímo do zesilovače. Nejvíce se mi ale osvědčilo klasické zapojení do efektové smyčky. Hned na první poslech zde nedochází ke ztrátám signálu. Do zvuku se nedostávají žádné nežádoucí zvukové šumy. Přednastavené tovární zvuky jsou použitelné k okamžitému hraní a nemusíte nic upravovat. Pokud se ale pustíte do tvorby presetů, první co vás překvapí, je celková jednoduchost nastavení a uložení zvuků. Ať už jste zkušený kytarista nebo začátečník, vše jde velmi intuitivně nastavit a uložit. Co je perfektní, je možnost skutečně jemného doladění jednotlivých parametrů efektu. Otočné knoby jsou jemné a zároveň jdou hodně ztuha. Při zavadění nohou o knoby tak nic nerozhodíte. Zvukově nelze jednotlivým simulacím nic vyčíst. Pedál produkuje nádherný teplý tón, plný krásných středových frekvencí. Ze zvuku není cítit žádná „digitální chemičnost“. Nedochází ani ke zkreslení původního signálu, které mají občas některé delaye. Vše zní naprosto přirozeně. Použitelnost je jak do čistého kanálu, tak samozřejmě skvěle doplní i high-gainové metalové kartáče. Tahle mašina umí od jednoduchých „opakovaček“, po šílené kosmické zvuky s možností nekonečného opakování. Nechybí ani funkce Tap tempo, kdy lze natapat nohou rychlost dle bubeníka. Efekt může pracovat také ve stereu, což lze opět využít, když máte tak postaven váš gear.
Obrázek

Slovo na závěr
AmpliTube X-TIME je perfektní delay pedál, který nabízí nepřeberné množství simulací delay pedálů. Puristé mohou naznačit, že jsou to jen simulace, ale ruku na srdce, kdo ve vašem výsledném soundu pozná, že nemáte v pedalboardu butique analogový delay ze 70. let za 20 tisíc, ale máte perfektně hrající simulaci. Dle mého názoru je vždy nejdůležitější dobrý pocit z hraní. Díky možnosti editace presetů v PC získáváte obrovskou delay knihovnu a na každý koncert můžete používat jinou paletů zvuků. Připočtěme-li k tomu perfektní design a řemeslné zpracování, pak dostáváte „must have pedál“. Využití rozhodně najde také ve všech studiích, ať domácích či profesionálních. Při příznivé ceně necelých 9 tisíc korun je to dokonalá volba pro váš pedalboard. Pokud hledáte pořádnou „opakovačku“, X-TIME určitě stojí za vyzkoušení.

Výrobce: IK Multimedia
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.

Jan Havlíček
PROFIL AUTORA: Jan Havlíček
Kytarista, skladatel se závislostí na rockové hudbě. Pochází ze středních Čech, vystudoval Pedagogickou fakulty Univerzity Karlovy obor biologie. Od patnácti let se pohybuje po kapelách a věnuje se hře na kytaru. V současnosti působí jako ředitel základní školy. Působí jako hudební publicista a je členem pražské kapely EPIDEMY. Jeho vášní je sbírání sci-fi knih a komiksů. Zvláštním znamením je slabost pro hi-gainové zesilovače.

Odpovědět