Dunlop Cry Baby Q Zone Fixed Wah

Odpovědět
Jan Havlíček
Příspěvky: 68
Registrován: 08 úno 2016 18:21

Dunlop Cry Baby Q Zone Fixed Wah

Příspěvek od Jan Havlíček »

„Žába“ uzavřená v jedné krabičce.
11. 2. 2021

Americkou společnost Dunlop netřeba kytaristům představovat. Společnost založil Jim Dunlop v roce 1964 v kalifornském městě Benice. Firma Dunlop se proslavila hlavně na poli kytarových krabiček, ale v současnosti jejich působnost pokrývá téměř celý kytarový sortiment. Vše začalo uvedením na trh ladičky Vibra-Tuner. Další legendou pak byla v roce 1972 představená první trsátka Nylon Standard Pick, které jsou stále jedny z nejoblíbenějších.

Zlomový je rok 1982 kdy Dunlop přináší naprostou legendu mezi kytarovými pedály a to kvákadlo Cry Baby. Schválně mrněte na Internet, kolik vašich kytarových hrdinů má tento pedál ve svém pedalboardu a kolik jich má svoje signature varianty.

Poté co Dunlop navázal spolupráci s firmou MXR vznikla fůze, která posílá na trh několik staronových kytarových pedálů. Jedním z nich je i reedice kytarového fixního wah-wah pedálu Crybaby Q Zone Fixed Wah. Krabička je určena všem hráčům, co nemají čas a potřebu neustále na podiu šlapat na „kvákadlo“ a hledat tu pravou polohu pedálu, ale přesto chtějí mít wah pedal.

ObrázekJak to vypadá a jak to hraje
Co se týká vzhledu, není moc co popisovat. V designu jde Q Zone až na samou dřeň. Pevné kovové šasi vyvedené ve stříbro šedé metalíze, tři černé knoby potenciometrů. Prvním z nich je Volume, který nastavuje hlasitost efektu v rozsahu od 0 až 20 dB. Dále je to potenciometr Qzone, který ovládá šířku pásma, v kterém se bude „wah“ pohybovat. Nakonec je zde potenciometr Peak, který nastavuje rozsah frekvence od 380 Hz do 2kHz, podobně jako když pohybujete nohou nahoru a dolů při používání klasického kvákadla. Nakonec je zde kovový spínač efektu a červená dioda signalizující zapnutí a vypnutí efektu. Po stranách jsou vstupy In a Out a vstup pro adaptér napájení. Efekt standardně funguje na 9V baterii. Bohužel pro její výměnu musíte odšroubovat spodní část efektu. Adaptér není součástí balení. Žádné další vymoženosti zapojení a nastavení už nehledejte. Pedál je samozřejmě true bypass.

Pedál Q Zone vychází zvukově z legendárního kvákadla Cry Baby 95Q. Ovšem zde bez možnosti vlastní regulace „kvákání“ pomocí pohybu nohy. Na druhé straně je mnoho kytaristů, kteří chtějí mít při sóle nastaven rozsah efektu „wah“ napevno a soustředit se pouze na hru. Efekt dále můžete využít i jako „nakopávač“ lampového aparátu pro posílení sóla nebo vyhrávky.

Zvukově je kvákadlo po zapojení velmi příjemné a posazené do vyšších středů a neudělá z kytary ječící pilu. Z druhé strany Q Zone neořezává basy jako některá kvákadla a ponechává je plné. Zvuk je tak velmi kultivovaný a průrazný a neztratí nic na své síle. Efekt lze nastavit od naprosto jemného „kváknutí“, kdy efekt téměř nepoznáte, pouze se díky němu zvuk kytary pročistí a zvýrazní o středové frekvence a kytara krásně vyběhne skrz kapelu až po mohutnou „kvákající“ bouři, za kterou se nemusí stydět ani Jimi Hendrix.

Závěr
Dunlop odvedl výbornou práci. Myslím, že ani nikdo nečekal od této firmy nic jiného. Od precizního provedení efektu, který v pedalboardu nezabere místo a navíc ho nezničí ani armáda vojáků, kteří by po něm šlapali celý den, až po vynikající zvukové vlastnosti. Uvítá ho mnoho kytaristů, kteří touží mít zvuk kvákadla ve svém gearu, ale nechtějí kupovat velké kvákadlo, protože mají menší board, kde na velký pedál není místo. Dále efekt pomůže kytaristů, kterým se špatně kombinuje hra rukou a pohyb nohy s Wah pedálem. Nastavení je velmi intuitivní a zvládne ho skutečně každý.

Největší mínus vidím pouze v tom, že při výměně baterie je nutné odšroubovat spodní část efektu. Druhou vadou na kráse je bohužel i volba umístění vstupu pro adaptér, který je trochu nešťastně udělán hned vedle vstupu In. Některé jacky mají široké hlavy a společně s jackem adaptéru se vedle sebe nevejdou. Není to nic, co by nešlo řešit, ale někomu to může způsobit komplikaci v podobě shánění nové propojky. Tyto jsou skutečně jen kosmetické vady.

Výrobce: Dunlop
Zapůjčil: Music-City

Jan Havlíček
PROFIL AUTORA: Jan Havlíček
Kytarista, skladatel se závislostí na rockové hudbě. Pochází ze středních Čech, vystudoval Pedagogickou fakulty Univerzity Karlovy obor biologie. Od patnácti let se pohybuje po kapelách a věnuje se hře na kytaru. V současnosti působí jako ředitel základní školy. Působí jako hudební publicista a je členem pražské kapely EPIDEMY. Jeho vášní je sbírání sci-fi knih a komiksů. Zvláštním znamením je slabost pro hi-gainové zesilovače.

Odpovědět